h
Programma 2018 - 2022

6. Een bereikbare stad

Den Haag slibt steeds meer dicht. Trams en bussen puilen uit in de spits, wegen zijn overvol met auto’s en fietsers en op zonnige dagen zijn Scheveningen en Kijkduin onbereikbaar. Het wordt daarom tijd dat de gemeente investeert in goede bereikbaarheid, fijnmazig en betaalbaar openbaar vervoer en verkeersveiligheid. Bezoekers parkeren hun auto aan de rand van de stad en vervolgen hun weg met openbaar vervoer of fiets. In het centrum krijgen fietsers en voetgangers ruim baan.

Daarom stelt de SP het volgende voor:

  • Iedere inwoner van Den Haag heeft een bus- of tramhalte op loopafstand. Speciale aandacht komt er voor de bereikbaarheid van belangrijke voorzieningen, zoals winkelcentra, het strand, stadsdeelkantoren, sportvoorzieningen, scholen en zorginstellingen. • De toegankelijkheid van het openbaar vervoer voor minder validen wordt verbeterd. De komende vier jaar worden alle bussen en trams toegankelijk gemaakt voor minder validen.
  • Inwoners van Den Haag krijgen een parkeervergunning voor hun auto tegen kostprijs. Voor meer auto’s op één huisadres geldt een hoger tarief. Bezoekers van de stad moeten betalen voor de spaarzame lege parkeerplaatsen in de stad.
  • Er komt een onderzoek naar de parkeertarieven in de stad en de tijden van betaald parkeren. De parkeertarieven en tijden worden zoveel mogelijk gelijkgetrokken om te voorkomen dat parkeerproblemen zich verplaatsen naar omliggende wijken.
  • Ieder jaar krijgen mensen één kans om extra uren op hun bezoekerspas voor betaald parkeren in te kopen tegen kostprijs. Zo komen we mensen tegemoet die veel bezoek ontvangen en daardoor snel door het tegoed van hun bezoekerspas heen zijn.
  • We stimuleren dubbel gebruik van parkeergelegenheden. Veel parkeergarages bij kantoren staan bijvoorbeeld in het weekend leeg en kunnen goed gebruikt worden door toeristen en dagjesmensen. De gemeente maakt afspraken met bedrijven en organisaties die parkeergelegenheden beheren aan uitvalswegen. Zo zorgen we dat er in het weekend, wanneer veel parkeergarages leegstaan, op deze plekken P+R’s (Park en Ride-terreinen) komen.
  • Verkeersstromen worden zoveel mogelijk geleid. Dit gebeurt via het zogeheten ‘dynamisch verkeersmanagement’. Hierbij wordt het verkeer gewezen op de best mogelijke rijroute en eventueel oponthoud onderweg, worden verkeerslichten zoveel mogelijk ingesteld op een goede doorstroming en worden bezoekers zo vlot mogelijk naar een parkeergarage geleid.
  • Er komen nieuwe P+R’s op geschikte locaties langs de snelwegen rond Den Haag, zoals in de zones rond de centrumring. De gebruikers van deze transferia parkeren tegen een redelijk tarief de auto veilig en vervolgen op een voordelige manier de reis via tram, bus of huurfiets. De gemeente onderzoekt in ieder geval op korte termijn de realisatie van een P+R op het Forepark en de Binckhorst.
  • Den Haag wordt fietsvriendelijker. Bij de herinrichting van straten komen, waar mogelijk, vrijliggende fietspaden. Daarnaast worden fietsers extra beschermd op (onoverzichtelijke) kruisingen. Dit kan door verkeerslichten anders in te stellen (gelijktijdig groen voor alle fietsers) of te zorgen voor vrije banen met voldoende opstelruimte voor de fietsers. Drukke wegen waar nog geen vrijliggende fietspaden zijn aangelegd, worden een 30-kilometerzone. Drukke fietspaden worden verbreed.
  • Het fietspad op de Grote Marktstraat moet worden aangepakt, zodat de veiligheid voor fietsers en voetgangers wordt verbeterd. Bij voorkeur worden de Gedempte Burgwal en de Gedempte Gracht autoluw en ingericht als fietsstraat voor de Grote Marktstraat.
  • In woonwijken komen meer kleinschalige stallingsmogelijkheden voor tweewielers.
  • De gratis stallingsmogelijkheden voor fietsen bij treinstations, tram- en bushaltes worden de komende jaren fors uitgebreid. Bij alle OV-knooppunten komen mogelijkheden om OV- en deelfietsen te huren.
  • De gratis stallingsmogelijkheden voor fietsen in het centrum worden uitgebreid naar alle winkelcentra en plekken waar veel mensen per fiets komen. Voorbeelden hiervan zijn het Gemeentemuseum, Scheveningen en winkelcentrum Leyweg. Alle stallingsmogelijkheden hebben voldoende oplaadpunten voor elektrische fietsen en scootmobielen.
  • Weesfietsen worden eerst gelabeld. De eigenaren krijgen een maand de tijd om de fiets te verwijderen. Na een maand worden de weesfietsen die ondanks het label niet zijn weggehaald, door de gemeente verwijderd. Dit geldt voor alle wijken.
  • Er moet meer aandacht komen voor goed toegankelijke en aantrekkelijke voetgangersroutes. Voetgangersverkeerslichten worden voorzien van een rateltikker voor visueel gehandicapten. Zebrapaden lopen door op het fietspad. Bankjes komen terug in de wijken, zodat ouderen en mindervaliden kunnen uitrusten. We onderzoeken op buurtniveau of drukke wegen voldoende van veilige oversteekplekken zijn voorzien.
  • Op steeds meer drukke kruispunten is er in de spits te weinig ruimte voor fietsers. De gemeente inventariseert deze plekken en zorgt ervoor dat fietsers ruimere wachtplekken krijgen. Ook worden verkeerslichten zo afgesteld dat op drukke momenten het licht langer op groen blijft, zodat alle fietsers het kruispunt kunnen oversteken.
  • In buurten, en met name rondom scholen, wordt het aantal 30-kilometerzones uitgebreid.
  • De bereikbaarheid en doorstroming op de centrumring wordt aangepast. Bijvoorbeeld door drukke kruisingen ongelijkvloers te maken, zoals op de Neherkade is gebeurd. Hierdoor wordt de doorstroming op de A4 ook beter.
  • Het college zet zich in om samen met de Metropoolregio het nachtnet te verbeteren.
  • Het nieuwe stadsbestuur maakt een actieplan voor de bereikbaarheid van Den Haag. In dit plan wordt in ieder geval opgenomen: de bereikbaarheid van de Binckhorst per openbaar vervoer, de Internationale Zone, Scheveningen, Kijkduin en het Norfolkterrein. Onderdelen van dit actieplan zijn het verbeteren van de aansluiting en overstapmogelijkheden tussen fiets, bus, tram en trein en het verhogen van de frequentie van het huidige openbaar vervoer naar deze plekken. Daarnaast wordt het Randstadrailnetwerk uitgebreid, bijvoorbeeld door bestaande lijnen door te trekken en uit te breiden en waar mogelijk bepaalde trajecten te ondertunnelen.
  • De gemeente onderzoekt of het rendabel is om een shuttlebusdienst van Den Haag Centraal te starten naar RotterdamThe Hague Airport.
  • De gemeente onderneemt samen met de provincie actie richting het Rijk, zodat het spoor tussen Delft en Schiedam wordt verdubbeld. Hiermee krijgt Den Haag een betere treinverbinding met Rotterdam en wordt deze treinverbinding een beter alternatief voor de auto.
  • De gemeente blijft zich inzetten voor directe treinverbindingen met een hoge frequentie naar Brussel en Düsseldorf.
  • Bij de aanbesteding van de nieuwe tram wordt gelet op de toegankelijkheid voor mindervaliden, de overlast voor omwonenden (bijvoorbeeld geluidsoverlast) en de breedte. Gezien de huidige trajecten van tramlijn 6, 12 en 16 ligt de aanschaf van een smalle en lichte tram voor de hand.
  • Houders van een ooievaarspas kunnen in daluren met korting met het openbaar vervoer reizen.
  • Er komen meer oplaadpunten voor de OV-chipkaart.
  • Veiligheid in het openbaar vervoer staat voorop. Op elke tram is een conducteur aanwezig en op onveilige buslijnen worden beveiligers ingezet.
  • Met de HTM, Connexion en RET (Erasmuslijn) worden afspraken gemaakt, zodat het openbaar vervoer in 2022 volledig op duurzame energie rijdt.
  • Met taxibedrijven, vervoersdiensten en koeriersdiensten worden bindende afspraken gemaakt om het wagenpark te vergroenen.
  • Het eigen wagenpark van de gemeente wordt volledig elektrisch.
  • Er komt een sloopregeling voor ondernemers, zodat zij hun oude vervuilende bestelbusjes of scooters kunnen inwisselen voor een schoner elektrisch model.
  • Scheveningen wordt steeds drukker en heeft zich ontwikkeld tot een vierseizoenenbadplaats. Daar hoort een goede bereikbaarheid per openbaar vervoer, fiets en auto bij. Voor Scheveningen komt een mooiweerplan dat in werking treedt bij mooi weer en verwachte drukte. Onderdeel hiervan zijn meer trams en bussen, meer tijdelijke fietsenstallingen en meer leenfietsen op stations en bij P+R’s. Wanneer de parkeerplekken en parkeergarages vol zijn, worden er geen nieuwe mensen met de auto doorgelaten naar Scheveningen. Via dynamisch verkeersmanagement worden de bezoekers naar een P+R geleid, waar men kan overstappen op de fiets of OV.
  • Brommers en snorfietsers met een helmplicht worden binnen de bebouwde kom zoveel mogelijk van het fietspad verplaatst naar de rijbaan.
  • De gemeente stimuleert de aanschaf van deelauto’s, bijvoorbeeld door middel van een goedkoop parkeertarief, vaste parkeerplekken en de mogelijkheid om op wijk- of buurtniveau deelauto’s aan te schaffen via een subsidieregeling of via een bedrijf dat leenauto’s faciliteert.
  • Bedrijven in het centrum van Den Haag worden actief benaderd door de gemeente, met het doel om hun medewerkers meer per fiets of openbaar vervoer te laten reizen. Bijvoorbeeld door middel van de aanschaf van deelfietsen. Bedrijven met eigen dienstauto’s worden gestimuleerd om deze te vervangen door elektrische varianten.

U bent hier