Programma
6. Bestuur dichtbij de inwoners
Er wordt veel gesproken over de kloof tussen inwoners en het stadsbestuur. En niet ten onrechte. ‘De politiek doet maar wat zij zelf wil’ is een veel gehoorde klacht. Een klacht die wordt versterkt als het college of een raadsmeerderheid beslissingen neemt die op straat niet zijn uit te leggen. Soms lijkt politiek gewin of het voorkomen van gezichtsverlies belangrijker te zijn dan de juiste keuzes maken voor de stad. Voorbeelden hiervan zijn de plannen rond het Spuiforum, de kleine ondernemers die uit de Grote Marktstraat moeten verdwijnen, de bomenkap op de Laan van Meerdervoort en de uit het Zuiderpark weggepeste eigenaren van Snackbar De Sport. Als het aan de SP ligt behoren dit soort praktijken tot het verleden en gaat de gemeente in gesprek met inwoners en ondernemers. Plannen en besluiten moeten voortaan op een breed draagvlak in de stad kunnen rekenen. De gemeente gaat weer samen met de inwoners en ondernemers besluiten nemen, in plaats van de klachten alleen maar aanhoren en er niet naar handelen. De komst van de Zeeheldentuin in het Zeeheldenkwartier is een goed voorbeeld waarbij de bewoners een initiatief hebben uitgewerkt en de gemeente heeft gefaciliteerd.
Luisteren naar de mensen...
Het komt te vaak voor dat de inwoners van Den Haag pas bij plannen betrokken worden als de kogel al door de kerk is. Het hoogst haalbare zijn dan aanpassingen van de plannen op detailniveau, waardoor de mensen terecht boos en gefrustreerd zijn. De inwoners van de stad moeten juist betrokken worden bij het maken van plannen, of het nu het Norfolk-terrein op Scheveningen betreft, de plannen in het centrum met de bouw van een Spuiforum of de plannen met de Binckhorst. Het actief betrekken van inwoners leidt tot meer tevredenheid in de stad en tot minder juridische rompslomp. En betrokkenheid bij de stad vergroot het draagvlak voor de lokale politiek.
En beslissen in het stadhuis, niet in het Stadsgewest Haaglanden…
Het Stadsgewest Haaglanden, en in de toekomst de Metropoolregio, bemoeit zich steeds meer met wat er in de stad gebeurt. Zo beslist het Stadsgewest over het openbaar vervoer en bepaalt het welke woningen aan welke mensen worden toegewezen. Het Stadsgewest heeft echter een bestuur dat niet rechtstreeks door de inwoners van de regio Haaglanden is gekozen, waardoor er vrijwel geen democratische controle op deze belangrijke beslissingen is. Zo negeerde het Stadsgewest een democratisch aangenomen besluit van de Haagse gemeenteraad om de bussen van de HTM niet openbaar aan te besteden. De aanbesteding werd toch door het Stadsgewest doorgedrukt. De SP vindt dat er in het stadhuis moet worden besloten welke kant we opgaan met de stad en niet door het Stadsgewest.
Daarom stelt de SP het volgende voor:
- Beslissingen over belangrijke zaken, zoals het openbaar vervoer en woningtoewijzing, worden genomen in de gemeente Den Haag en niet door het Stadsgewest Haaglanden of de Metropoolregio.
- Er moet meer ruimte zijn voor inspraak en overleg met de inwoners van Den Haag.
- Bewoners worden gerichter en vaker uitgenodigd voor wijkinspraakavonden. Hierbij worden bewoners actief en vroegtijdig geïnformeerd over plannen.
- Bij inspraak wordt het mogelijk over een geheel plan in te spreken, niet langer slechts op onderdelen.
- Bewonersorganisaties krijgen weer een structurele financiële bijdrage van de gemeente.
- Bewoners krijgen meer directe zeggenschap over de besteding van middelen in hun wijk.
- Gemeentelijke informatie dient zoveel mogelijk actief openbaar te worden gemaakt. Dit kan via internet en fysiek in de stadsdeelkantoren.
- Er komt een duidelijke folder over de raad en het college. Hierin wordt bijvoorbeeld uitgelegd wat een raadsvoorstel is en hoe je bezwaar kunt maken, hoe je kunt inspreken en hoe er meegepraat en mee besloten kan worden.
- De gemeente geeft de ombudsman het recht om gemeentelijke dossiers in te zien, om na te gaan of informatieverzoeken van burgers wel volledig zijn gehonoreerd.
- Rechtszaken tegen burgers worden zoveel mogelijk vermeden door de kwesties minnelijk op te lossen.
- Bij conflicten met de gemeente krijgen inwoners van Den Haag vaker dan nu de mogelijkheid tot het kiezen van een onafhankelijke bemiddelaar. Deze bemiddelaar is een volwaardig gesprekspartner en nadrukkelijk geen toehoorder.
- Indien het toch uitdraait op procederen, wordt vooraf een plafond van juridische kosten afgesproken. Indien dit plafond is bereikt, wordt de raad opnieuw geïnformeerd over het verloop van de kwestie, wordt gewogen of doorprocederen wenselijk is en wordt vervolgens een nieuw maximum bepaald.
- Buurten en ondernemers worden actief en vooraf geïnformeerd over plannen die uitgevoerd gaan worden in de betreffende omgeving. Dit gebeurt niet alleen per brief, maar ook op de betreffende locatie wordt een aankondiging gedaan. Dit kan met een informatiebord waarop te lezen is wat gaat gebeuren, waar belanghebbende bezwaar kunnen maken en waar meer informatie te vinden is.
- We verminderen het aantal wethouders van acht naar vijf.
- Het stadsbestuur gaat terughoudend om met dienstreizen en het gebruik van de dienstauto.
- We verlagen de vergoeding voor raadsleden met tien procent.