h
Programma

5. Verkeer

Een goede bereikbaarheid is van belang voor een economisch gezonde en bruisende stad. Daarom moeten we voorkomen dat de wegen in en rond Den Haag dichtslibben. Dit doen we door de bereikbaarheid van de stad op peil te houden, door ervoor te zorgen dat er verschillende mogelijkheden worden geboden om Den Haag en Scheveningen in en uit te komen. Om de stad bereikbaar te houden, kiest de SP niet voor het miljoenen verslindende prestigeproject van de Rotterdamsebaan, wel kiest de SP voor het aanpakken van de knelpunten in de stad. Hierbij krijgt de centrumring prioriteit. Het ongelijkvloers maken van kruisingen zorgt voor een betere doorstroming van het auto- en fietsverkeer; de frequentie van het openbaar vervoer gaat omhoog. De leefbaarheid in de stad neemt hierdoor toe omdat de uitstoot van uitlaatgassen afneemt. Ook ziet de SP bijvoorbeeld een belangrijke rol voor snel en frequent openbaar vervoer in combinatie met transferia aan de randen van de stad. Den Haag moet een stad zijn waar fietsers en voetgangers veilig en snel kunnen bewegen.

De buurt bereikbaar met openbaar vervoer…

Iedere inwoner van Den Haag moet op een fatsoenlijke manier gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Een eerste vereiste is dat er op loopafstand een halte voor bus of tram te vinden is, waar vier keer per uur een tram of bus stopt. Het openbaar vervoer moet ook goed toegankelijk zijn voor minder validen. Mensen moeten zich veilig voelen in de bus en tram.

Met een Haags vervoersbedrijf…

De SP is tegen het aanbesteden van de HTM. De tram en bus zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden in Den Haag. Bij de eerstvolgende mogelijkheid wordt de HTM niet openbaar aanbesteed, maar als een bedrijf inbesteed. Daarbij moet de winst die gemaakt wordt door de HTM, ook weer terugvloeien in het Haagse openbaar vervoer.

Zonder parkeerchaos…

De meeste Haagse woonwijken zijn niet berekend op het grote aantal auto’s dat de bewoners bezitten. Daarom is het in een flink aantal wijken in de avonduren een parkeerchaos. In een drukke, compacte stad als Den Haag is het noodzakelijk dat het parkeren in goede banen geleid wordt. De SP wil daarom dat de parkeerproblemen in de verschillende Haagse wijken worden aangepakt. Eerst moeten maatregelen genomen worden, waardoor het aantal parkeerplekken toeneemt. Vervolgens kan hier betaald parkeren ingevoerd worden. Hierbij gaan bezoekers van Den Haag betalen voor de spaarzame lege plekken in de stad. Inwoners van Den Haag krijgen een parkeervergunning voor hun auto tegen kostprijs. Voor meer auto’s op één huisadres geldt een hoger tarief. Vanzelfsprekend worden er goede oplossingen bedacht voor bedrijven en bezoekers en vooral voor mantelzorgers en mindervaliden die afhankelijk zijn van hun auto. De grote parkeerproblemen in het Laakkwartier krijgen prioriteit.

De SP stelt daarom het volgende voor:

  • Iedere inwoner van Den Haag heeft een bus- of tramhalte op loopafstand. Speciale aandacht komt er voor de bereikbaarheid van belangrijke voorzieningen, zoals winkelcentra, het strand, stadsdeelkantoren, sportvoorzieningen, scholen en zorginstellingen.
  • De toegankelijkheid van het openbaar vervoer voor minder validen wordt verbeterd.
  • In wijken met parkeerproblemen, worden de problemen eerst opgelost door bijvoorbeeld de aanleg van extra parkeerplekken. Daarna wordt pas betaald parkeren ingevoerd. In wijken waar geen parkeerprobleem bestaat, wordt geen betaald parkeren ingevoerd.
  • Inwoners van Den Haag krijgen een parkeervergunning voor hun auto tegen kostprijs. Voor meer auto’s op één huisadres geldt een hoger tarief. Bezoekers van de stad moeten betalen voor de spaarzame lege parkeerplaatsen in de stad. Als de gemeente aan dit beleid geld over houdt, wordt dit geïnvesteerd in goede en veilige parkeerplaatsen.
  • Er moet nog eens goed gekeken worden naar de parkeertarieven in de stad en de tijden van betaald parkeren. Op sommige tijden is betaald parkeren onnodig.
  • Per jaar kunnen de uren op een bezoekerspas voor betaald parkeren eenmaal extra aangekocht worden tegen kostprijs. Mensen die veel bezoek ontvangen en daardoor snel door het tegoed van hun bezoekerspas heen zijn, kunnen hiermee eenmalig het tegoed verhogen.
  • Dubbel gebruik van parkeergelegenheden moet gestimuleerd worden. Veel parkeergarages bij kantoren staan bijvoorbeeld in het weekend leeg en kunnen goed gebruikt worden door toeristen en dagjesmensen.
  • In parkeervakken wordt een proef gestart met belijning in de vakken. Op die manier kunnen er wellicht meer auto’s worden geparkeerd op de beschikbare parkeerruimte.
  • De parkeerproblemen in het Laakkwartier worden met prioriteit aangepakt.
  • Verkeersstromen moeten zoveel mogelijk geleid worden. Dit gebeurt via het zogeheten ‘dynamisch verkeersmanagement’. Hierbij wordt het verkeer gewezen op de best mogelijke rijroute en eventueel oponthoud onderweg, worden verkeerslichten zoveel mogelijk ingesteld op een goede doorstroming en worden bezoekers zo vlot mogelijk naar een parkeergarage geleid.
  • Er wordt bekeken of er nieuwe transferia kunnen worden geopend op geschikte locaties langs de snelwegen rond Den Haag, zoals in de zones rond de centrumring. De gebruikers van deze transferia moeten tegen een redelijk tarief de auto veilig kunnen parkeren en op een voordelige manier de reis kunnen voortzetten via tram, bus of huurfiets.
  • Den Haag wordt fietsvriendelijker. Bij de herinrichting van straten moeten, waar mogelijk, aparte fietspaden komen. Daarnaast worden fietsers extra beschermd op (onoverzichtelijke) kruisingen. Dit kan door verkeerslichten anders in te stellen (gelijktijdig groen voor alle fietsers) of te zorgen voor vrije banen voor de fietsers.
  • Het fietspad op de Grote Marktstraat moet worden aangepakt, zodat de veiligheid voor fietsers en voetgangers hier verbeterd wordt.
  • Er komen meer plaatsen waar de fiets veilig en gratis gestald kan worden. In het centrum worden voldoende stallingsplekken gecreëerd dicht bij de winkels. In de wijken moet worden gekeken naar kleinschalige stallingsmogelijkheden. Ook bij de stations worden extra stallingsmogelijkheden gecreëerd. Fout geparkeerde fietsen worden niet verwijderd wanneer er onvoldoende stallingsplekken beschikbaar zijn in de directe omgeving en deze fietsen geen gevaar opleveren.
  • Weesfietsen worden eerst gelabeld. De eigenaren krijgen een maand de tijd om de fiets te verwijderen. Na een maand worden de weesfietsen die ondanks het label niet zijn weggehaald, door de gemeente weggehaald.
  • Er moet meer aandacht komen voor goed toegankelijke en aantrekkelijke voetgangersroutes in en rond het centrum. Voetgangersverkeerslichten moeten worden voorzien van een rateltikker voor visueel gehandicapten. Bankjes moeten terug in de stad, zodat ouderen en mindervaliden kunnen uitrusten.
  • In oude wijken en rondom scholen wordt het aantal 30-kilometerzones uitgebreid.
  • De bereikbaarheid en doorstroming op de centrumring wordt aangepast. Hierdoor wordt de doors­troming op de A4 ook beter.
  • Het college zet zich in om samen met Stadsgewest Haaglanden het nachtnet te verbeteren.

U bent hier