Programma 2018 - 2022
7. Meer zeggenschap over de stad
Haagse inwoners moeten worden betrokken bij het maken van plannen in onze stad. Zij krijgen niet pas inspraak als de beslissing al is genomen. Plannen en besluiten moeten op brede steun kunnen rekenen van de Haagse bevolking. Door bewoners en ondernemers te betrekken voorkomen we juridisch getouwtrek en zorgen we voor meer tevredenheid. Buurtbewoners krijgen meer inspraak over de inrichting van en de voorzieningen in hun eigen buurt: zij weten het beste wat wel en wat niet werkt. De SP wil de macht van werknemers, studenten, medewerkers in de zorg en huurders bij woningcorporaties vergroten. We accepteren het niet als uitsluitend bestuurders de koers bepalen voor onze buurten, werkvloeren, zorginstellingen en klaslokalen.
Daarom stelt de SP het volgende voor:
- Beslissingen over belangrijke zaken, zoals het openbaar vervoer en woningtoewijzing, worden genomen in de gemeente Den Haag en niet door de Metropoolregio.
- Buurtbewoners krijgen meer zeggenschap en inspraak over de inrichting van en de voorzieningen in hun buurt. Zij weten het beste waar wel of geen behoefte aan is.
- Bewoners worden gerichter en vaker uitgenodigd voor wijkinspraakavonden. Hierbij worden bewoners actief en vroegtijdig geïnformeerd over plannen. • Bij inspraak wordt het mogelijk over een geheel plan in te spreken, niet langer slechts op onderdelen.
- Bewonersorganisaties krijgen weer een structurele financiële bijdrage van de gemeente.
- Bewoners krijgen meer directe zeggenschap over de besteding van middelen in hun wijk.
- Gemeentelijke informatie dient zoveel mogelijk actief openbaar te worden gemaakt. Dit kan via internet en fysiek in de stadsdeelkantoren.
- De gemeente stopt zoveel mogelijk met het registreren van geslacht.
- De gemeente communiceert zoveel mogelijk genderneutraal, bijvoorbeeld door als aanhef van brieven aan inwoners ‘beste bewoners of beste inwoner’ te gebruiken.
- De gemeente geeft de ombudsman het recht om gemeentelijke dossiers in te zien, om na te gaan of informatieverzoeken van burgers wel volledig zijn gehonoreerd.
- Rechtszaken tegen burgers worden zoveel mogelijk vermeden door kwesties buiten de rechtbank tot wederzijdse tevredenheid op te lossen, bijvoorbeeld door inzet van mediation en buurtbemiddeling.
- Bij conflicten met de gemeente krijgen inwoners van Den Haag vaker dan nu de mogelijkheid tot het kiezen van een onafhankelijke bemiddelaar. Deze bemiddelaar is een volwaardig gesprekspartner en nadrukkelijk geen toehoorder.
- Indien het toch uitdraait op procederen, wordt vooraf een plafond van juridische kosten afgesproken. Indien dit plafond is bereikt, wordt de raad opnieuw geïnformeerd over het verloop van de kwestie, wordt gewogen of doorprocederen wenselijk is en wordt vervolgens een nieuw maximum bepaald.
- Buurten en ondernemers worden actief en vooraf geïnformeerd over plannen die uitgevoerd gaan worden in hun omgeving. Dit gebeurt niet alleen per brief: ook op de betreffende locatie wordt een aankondiging gedaan. Dit kan met een informatiebord waarop te lezen is wat gaat gebeuren, waar belanghebbende bezwaar kunnen maken en waar meer informatie te vinden is.
- Het stadsbestuur gaat terughoudend om met dienstreizen en het gebruik van de dienstauto.
- We verlagen de vergoeding voor raadsleden en raadsfracties met twintig procent.
- Er worden geen contracten en subsidies met organisaties aangegaan die bestuurders buitensporige salarissen betalen.
- Er worden geen subsidies verstrekt aan multinationals die een evenement willen organiseren in de stad. Het is pure verspilling om belastinggeld uit te geven aan bedrijven die miljoenen aan winst opstrijken