h

Gemeente: Geen kraak maar geweld

18 januari 2001

Gemeente: Geen kraak maar geweld

Hoe duidelijk ook mag blijken dat de gemeente het zich niet kon veroorloven dat de Madonna gekraakt mocht worden, blijkt wel uit de antwoorden op de schriftelijke vragen van SP raadslid Ingrid Gyömörei.Volgens Burgemeester Deetman was het geen ontruiming maar een arrestatie op grond van openlijke geweldpleging.

- Beantwoording schriftelijke vragen (pdf)

Politie heeft Zwarte Madonna op onduidelijke gronden ontruimd
"Politie zocht stok om mee te slaan"

Afgelopen maandag, 15 januari werd er na uren onduidelijkheid alsnog ontruimd.Al om 14.00 uur hadden enkele personen zich toegang verschaft, toch duurde het tot 18.30 uur voor de politie voldoende argumenten had weten te verzamelen om tot ontruiming over te gaan. Nu de 'kruitdamp' is opgetrokken blijft er volgens Ingrid Gyömörei (SP) weinig van de argumentatie over. Door de politie werd gesteld dat de krakers er niet woonden omdat er geen huisraad in de panden stond. Zijzelf ,aanwezig als observator, heeft bewoning geconstateerd. Ook de later aangedragen tijdslimiet van 24 uur ongestoorde bewoning houdt volgens haar geen stand: Den Haag heeft in de APV geen tijdslimiet verbonden aan huisrecht. Volgens Gyömörei kan het niet zo zijn dat willekeurige personen 's avonds worden aangehouden voor een heterdaad die 's middags zou hebben plaatsgevonden.

In ingediende schriftelijke vragen hoopt zij dan ook duidelijkheid te verkrijgen in deze ogenschijnlijke willekeur "Hoe meent u aan te tonen dat u de juiste personen heeft aangehouden terwijl gedurende de hele middag diverse mensen, in groepen van wisselende samenstelling de panden in en uit konden lopen ?"

- Schriftelijke vragen (pdf)

Nieuws over zwarte madonna
Zaterdag 16 september zijn Oscar Dijkhoff (bewoners commissie) en Ingrid Gyömörei geïnterviewd door Radio Discuss. Het onderwerp was de commotie rond de Zwarte Madonna. Reeds eind 1999 is de woningcorporatie door Noordanus medegedeeld dat investeringen in het gebouw voorlopig niet nodig waren i.v.m een haalbaarheidsonderzoek JuBi kavel. JuBi staat voor de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken. Omdat Noordanus het onnodig vindt dat ambtenaren 2x moeten verhuizen als er nieuwbouw wordt gepleegd, heeft bij hem het idee post gevat dat er dan maar 1000 bewoners weg moeten. Het laatste stukje sociale woningbouw in het centrum van Den Haag.Bijzonder is wel dat naar aanleiding van mondelinge vragen (23 augustus) er in eerste instantie niets aan de hand was. Vervolgens kwamen er details in de pers naar buiten. Naar aanleiding van een raadsvergadering werd ineens wel toegegeven dat er een haalbaarheidsonderzoek plaats ZOU gaan vinden wat nu ineens binnen 3 weken afgerond is. Naar aanleiding van de toezegging door Noordanus dat de ramen gelapt moeten worden (reeds 3 jaar niet gebeurd!) is Ingrid hem blijven opjagen met vragen. Afgelopen woensdag 27 september confronteerde zij hem met de gedane belofte en de onmogelijkheid dit lapwerk ter hand te nemen. Er moet namelijk eerst een rails langs het dak gemaakt worden alvorens volgens de nieuwe ARBO regels gezeemd kan worden. Volgens de wethouder was het nu ineens een zaak van de woningcorporatie waar hij niets over te zeggen had. Ingrid heeft hem geconfronteerd met zijn gebakken lucht beloften. Wel heeft zij hem de belofte ontfutseld dat er nu op schrift de uitleg komt waar de beloofde 100.000 voor de binnentuin is gebleven en wanneer dit geïnvesteerd gaat worden. De 100.000 gulden is ooit toegezegd door de ministeries VROM en WVE ter compensatie van de bouwoverlast die de bewoners jarenlang hebben moeten ondergaan. Na het bekijken van 3 verschillende varianten "tuin" hebben zij vervolgens over de voortgang nooit meer iets gehoord. Navraag heeft wel geleerd dat de toezegging door het ene ministerie wordt ontkent, door de een wordt verwezen naar de ander, en nummer drie zegt dat de gemeente het geld heeft. Kortom.... de ton lijkt verdwenen. De SP blijft de bewonersorganisatie ondersteunen en heeft aangeraden zo snel mogelijk een bewonersavond te organiseren.

U bent hier