h

Het nieuwe zorgstelsel en de onverzekerden

2 januari 2006

Het nieuwe zorgstelsel en de onverzekerden

"Den Haag beperkt hulp onverzekerden" kopt de NRC op 21 december 2005. Dezelfde avond vraagt de SP Den Haag aan wethouder Heijnen een reactie tijdens de laatste commisssieraadsvergadering van 2005. Tegelijkertijd stelt de SP tweede kamer fractie vragen aan minister Hoogervorst.

Nu begin 2006 lijkt de beperkte hulp voor onverzekerden alleen op te gaan voor het Medisch Centrum Haaglanden (waaronder het Westeinde ziekenhuis). Het Hagaziekenhuis (waaronder het Leyenburg ziekenhuis) blijft de medisch noodzakelijk hulp bieden. Het Medisch Centrum Haaglanden (MCH) gaat over tot het bieden van spoedeisende hulp. Parnassia schrijft aan het NRC medisch noodzakelijke hulp te blijven bieden.

Waar gaat het hier nu eigenlijk over. Sinds de invoering van de koppelingswet (1998) is er in de medische wereld een discussie gaande. Onderwerp is de medisch noodzakelijk hulp. Deze kan door ziekenhuizen geboden worden, ongeacht of de patient verzekerd is. Maar wat is medisch noodzakelijke hulp eigenlijk? Deze discussie is in Nederland nooit echt goed gevoerd. Ziekenhuizen kregen voor mensen zonder verblijfsvergunning, en dus zonder verzekering, 80% van hun onkosten vergoed door de verzekering indien zij medisch noodzakelijk hulp verleenden. Voor onverzekerde Nederlanders en mensen met een verblijfsvergunning kregen zij (volgens de NRC van 21-12-2005) 50% vergoed. Voor deze legale onverzekerden was het van belang de mensen zo snel mogelijk in een ziektekostenverzekering te krijgen, daarna kon men deze patienten 'gewoon' medisch behandelen en werd de behandeling vergoed. Nu anno 2006 wil het MCH overgaan tot alleen spoedeisende hulp. Wat is het verschil tussen: medisch noodzakelijk hulp en spoedeisende hulp? De SP Den Haag weet het niet, we zijn er niet eens uit wat medisch noodzakelijke hulp is, laat staan wat spoedeisende hulp is. Mag er eigenlijk wel verschil zijn voor een medische behandeling tussen verzekerden en onverzekerden? Gaan we meedoen aan deze twee-deling?

Onderstaande vragen zijn gesteld door de SP tweede kamerfractie aan de minister

1. Bent u er van op de hoogte dat vanaf 1 januari 2006 in MC Haaglanden onverzekerde patiënten alleen worden geholpen als de aandoening levensbedreigend is?
2. Zo ja, wat is uw mening daarover?
3. MC Haaglanden is tot deze maatregel overgestapt omdat zij verwachten dat het aantal onverzekerden in de toekomst zal gaan stijgen. Zijn er bij u andere instellingen bekend die hetzelfde beleid zullen gaan voeren als MC Haaglanden?
4. Wat vindt u van het bericht dat een patiënt met vermoedelijk een kapotte meniscus zich niet heeft laten behandelen?
5. Wat vindt u ervan dat sommige medisch specialisten weerstand hebben tegen het nieuwe beleid van MC Haaglanden?
6. Erkent u dat het alleen behandelen bij spoedeisende situaties ernstige gevolgen kan hebben, zoals het onnodig ernstigere - mogelijk onomkeerbare gezondheidsproblemen - en mogelijk zelfs onnodig overlijden, omdat niet of pas te laat een medische behandeling wordt gestart. Vindt u dit acceptabel? Zo nee, wat gaat u ondernemen?
7. Deelt u de mening dat patienten geholpen moeten worden, ook al zijn ze onverzekerd voor alle basiszorg zoals deze ook in het verzekerd pakket zit? Zo nee, waarom niet? En in welke gevallen moet patienten volgens u wel altijd behandeld worden?
8. Bent u bereid met grotere spoed een waarborgfonds in te stellen zoals de werkgroep onverzekerden heeft aanbevolen? Zo ja, per wanneer? Zo nee, waarom niet?

Reactie van het Haagse college op vragen van de SP fractie van Den Haag aan Heijnen:

Naar aanleiding van een krantenartikel in het NRC Handelsblad van 21 december jl over de wijze waarop de Haagse zorginstellingen en de ziektekostenverzekeraars vanaf volgend jaar met onverzekerde patienten omgaan het volgende.
Wij hebben ons door het Medisch Centrum Haaglanden laten informeren over de veranderingen vanaf 1 januari as.
De werkwijze zal zich beperken tot het MCH. Er zijn geen afspraken met andere instellingen gemaakt.
Het betreft hier een interne organisatorische wijziging van het ziekenhuis om de onverzekerde patiënten beter te geleiden door de instelling. Mensen die onverzekerd zijn en zich in het MCH melden voor zorg worden verwezen naar een speciaal loket in het MCH.
In deze polikliniek wordt allereerst gekeken in hoeverre het ziektebeeld acuut levensbedreigend is.
Indien er sprake is van een acuut levensbedreigende situatie wordt acute medische hulp verleend.
Indien er geen sprake is van een acuut levensbedreigende situatie wordt de mensen de keus voorgelegd zich ter plekke te verzekeren tegen ziektekosten of een schuldbekentenis te ondertekenen. Hierna wordt vervolgens de noodzakelijk medische hulp verleend.

Met de bovenstaande wijziging anticipeert de instelling op de gevolgen van de landelijke wijzigingen in het stelsel van ziektekostenverzekeringen.
Over deze wijzigingen hebben wij eerder onze zorgen geuit. Deze zorgen zijn via de VNG en door middel van een door het Haagse veld van zorg en welzijn uitgereikte petitie overgebracht aan de leden van de commissie Volksgezondheid van de Tweede Kamer en de verantwoordelijke bewindslieden.
Ten behoeve van de problematiek van de ziektekostenverzekering voor bijstandsgerechtigden hebben wij u inmiddels geinformeerd over de afspraken met AZIVO en Delta Lloyd om te voorkomen dat bijstandsgerechtigden onverzekerd raken.

Met vriendelijke groet

Pierre Heijnen Jetta Klijnsma

U bent hier