h

Alleen SP echt kritisch bij bespreking jaarrekening

1 juli 2006

Alleen SP echt kritisch bij bespreking jaarrekening

De SP diende tijdens de laatste vergadering voor het zomerreces als enige partij enkele moties om de jaarrekening te verbeteren. Zoals gebruikelijk bespreken de raadsleden tijdens deze vergadering de jaarrekening, het jaarverslag en de voorjaarsnota van 2006

Alleen SP echt kritisch naar DSO.

De dienst stedelijke ontwikkeling (DSO), u weet wel de dienst die staat voor slopen en veel te duur bouwen, heeft een oordeelsonthouding op getrouwheid en rechtsmatigheid van de gemeentelijke accountant gekregen. Dit hoeft niet meteen te betekenen dat er fraude in het spel is, maar het betekent wel dat DSO lang niet alle uitgaven kan verantwoorden. Desondanks krijgt DSO uit de voorjaarsnota veel geld toegeschoven. De SP vindt dit een beloning voor slecht gedrag. Wij dienden dan ook een motie in, die nieuwe projecten vanuit DSO stopzetten, totdat de financiële zaken op orde zijn. Helaas werd deze motie amper ondersteund

Wederom alleen de SP kritisch over het niet uitgeven van geld.

Elk jaar komt het college rond april naar buiten met de opbeurende mededeling, Den Haag heeft veel geld over. De SP is hier helemaal niet zo blij om. Terwijl in 2005 er een toename is van mensen die gebruik moeten maken van de voedselbank, heeft de gemeente in 2005 geld over voor armoede bestrijding. Antwoord op deze tegenstrijdigheid kregen we niet van wethouder Klijnsma (PvdA). Wel de belofte dat het allemaal goed komt in 2006!
Eigenlijk gaat het om een te ruime begroting, waardoor er jaarlijks teveel geld overblijft. Dit wordt dan incidenteel ingezet, veel geld gaat dan ook naar bouwen. De SP wil dat dit stopt. Wij willen dit geld liever structureel in gaan zetten, voor mensen, zoals jongerenwerkers, maatschappelijk werk. Onze motie om dit vanaf volgend jaar te doen, als stok achter de deur, heeft het wederom niet gehaald.

Wel raadsbrede kritiek op de prestatie-indicatoren.

Hoe controleert Den Haag dat het uitgegeven geld ook het resultaat heeft welke werd beoogd?
Bijvoorbeeld via het burgerjaarverslag. Een aantal Hagenaars wordt gevraagd of ze bijvoorbeeld het Haagse centrum goed bereikbaar vinden op de fiets. Het burgerjaar verslag geeft hier een ruime zeven. De SP fractie vraagt zich af of dit cijfer wel klopt. Probeert u het zelf maar uit op de fiets. Via de grote kerk, moet u fietsen over gevaarlijke keien, waar menig fietser al gevallen is. Over de grote markt fietsen, pas op u rijdt zo een voetganger of buggy met baby aan. Op de Gedempte Gracht wordt u door elkaar geschud, door het slechte wegdek. Over de Veerkades kijk uit voor uw longen, hier heerst ernstige luchtvervuiling van de vele passerende auto’s Vanuit het Centraal Station hangt het af welke weg men kiest. Is dit een ruime zeven?
Zo ook met betrekking tot de inburgering. Het aantal mensen dat deze inburgering met certificaat hebben gehaald, zegt niets over het blijven spreken van Nederlands. Door de segregatie wonen velen migranten bij elkaar, men kan vaak prima boodschappen doen in de taal van het land van herkomst in Transvaal en de Schilderswijk. Vooral migranten vrouwen willen dit anders.
Wethouder Klijnsma heeft beloofd met een voorstel te komen om de resultaten van de uitgave beter te kunnen controleren. De raad gaat dit bespreken. De SP is benieuwd of men kritisch blijft.

Twee moties hebben het wel gehaald.

De wethouder verkeer, van Woensel, VVD, moet in overleg met Haaglanden en de HTM er zorg voor dragen dat bus 25 zo snel mogelijk op schone brandstof rijdt. Bus 25 kan dan weer door gaan rijden naar het Centraal Station. Zodat de inwoners uit Den Haag Zuid-West, waaronder veel ouderen, niet meer hoeven over te stappen.
Bij de dienst DSO komt, op verzoek van de motie van de SP, een tijdelijke ‘externe thermometer’. Iemand van buiten, die de gemeenteraad elke drie maanden informeert of er daadwerkelijke verbeteringen waar te nemen zijn bij de dienst. Behalve het gebrek aan financiële verantwoording, moet er bij DSO ook een cultuuromslag plaatsvinden. De SP wil juist iemand van buiten om ook dit in de gaten te houden.

U bent hier