h

SP feliciteert brandweer.

28 februari 2007

SP feliciteert brandweer.

De SP-fractie in de Haagse gemeenteraad feliciteert Ben Nies van het actiecomité Brandweer.
Met de uitspraak in het proefproces is een oplossing eindelijk een stuk dichterbij gekomen.

Brandweer

Al tijdens de begrotingsonderhandelingen in september 2006 vroeg Ingrid Gyömörei aandacht voor de voorbereidingen voor het ATB (Arbeidstijdenbesluit). Vanwege Europese richtlijnen moet de brandweer in plaats van 54 uur nu 48 uur gaan werken. Ook slaapwachten tellen in de nieuwe regelgeving als werkuren. Ondermeer hierdoor, zullen er mensen aangenomen moeten worden voor een vierde ploegendienst. Waarschijnlijk pas vanaf september 2007, zal er met het nieuwe rooster een start gemaakt kunnen gaan worden. In de tussentijd zal door de teruggang in officiële uren en het aannemen en opleiden va nieuwe mensen, veel worden overgewerkt worden door de brandweermensen. Extra uren die dus betaald zullen moeten worden.

Tijdens eerder genoemde begroting diende de SP een amendement en één motie in.
In het amendement werd verzocht om € 1.5 mln. te reserveren om nieuw personeel aan te nemen voor een vierde ploeg. Hierdoor zal de bemanning op de spuitwagens en paraatheid en aanrijtijden op het huidige niveau kunnen blijven. Helaas werd deze motie door het College ontraden. Reden? De veronderstelling van de motie zou zijn dat er sprake moest zijn van een vier ploegendienst. Volgens de burgemeester stond dat op dat moment allerminst vast. De burgemeester vond de motie voorbarig. Met de uitspraak van de rechtbank nu, is de vierde ploeg een stuk dichterbij. In latere commissievergaderingen had Deetman immers toegezegd niet te gaan sleutelen aan de aanrijtijden en niet te gaan snijden in het personeel op de spuitwagens.

In de motie werd de raad gevraagd om structureel voldoende middelen vrij te maken vanaf 1 januari 2008, zodat het nieuwe rooster, waarbij rekening wordt gehouden met de gewijzigde ATB, voor het uitrukpersoneel ingevoerd had kunnen worden. Doordat het College motie en amendement ontraadde, is door de SP besloten om deze tot nader orde aan te houden.

“We zullen de door Deetman beloofde onderhandelingen met de brandweer afwachten, en vervolgens op het juiste moment beiden wederom indienen. Alle recente ontwikkelingen in overweging nemend lijkt het me vanzelfsprekend en verstandig wanneer PvdA, VVD en GroenLinks de betreffende motie en het amendement alsnog gaan ondersteunen,” aldus fractievoorzitter Ingrid Gyömörei.

SP Den Haag steunt brandweerprotesten
Begrotingsbijdrage SP-fractie "Dat nemen we mee"
SP en de brandweer

U bent hier