h

Kwaliteit thuiszorg gaat hollend achteruit.

10 september 2007

Kwaliteit thuiszorg gaat hollend achteruit.

Actie thuiszorg levert veel verschillende klachten op.
Actie Zorg Geen Markt in Mariahoeve

Zaterdag 8 september voerde de SP-afdeling Den Haag actie in Mariahoeve voor een betere thuiszorg. Er werden flyers uitgedeeld en er kwamen veel gesprekken los van mensen die persoonlijk getuigde van wantoestanden in de thuiszorg. Een mevrouw vertelde dat ze 20 verschillende thuishulpen in een jaar had gehad. Een ander vertelde dat ze haar thuishulp op de grond onder haar bed aantrof, ze lag haar roes uit te slapen. Een volgende vertelde dat haar thuishulp bij binnenkomen vertelde: “ik heb geen zin om te werken”. Nu zijn dit uitwassen van een slecht systeem, er zijn natuurlijk veel thuishulpen die gewoon goed hun werken doen en er waren zaterdag ook mensen die vriendelijk bedankte voor de flyer omdat ze tevreden zijn over (eindelijk) een vaste thuishulp. Het algemene beeld dat heerst is echter: het is een zooitje, de kwaliteit is slecht. De kwaliteit moet bewaakt worden door opleidingseisen en goede arbeidsvoorwaarden voor de thuishulpverleners. Thuishulporganisaties zijn verworden tot uitzendbureaus en voor de functie van thuishulp lijkt iedereen geschikt. Vervolgens wordt de hulpvrager opgezadeld met de functie werkgever die het werk van zijn/haar werknemers moet controleren. Klachten over steeds een andere hulpverlener worden afgewimpeld met: “dat is juist goed voor u, anders gaat u zich te veel aan de hulpverlener hechten”. We ontvingen daarom veel steunbetuigingen in de zin van: “prima actie, ik ga het protestformulier invullen, ik ben het van harte met jullie eens!” Alle reden dus om door te gaan met de actie. Doe je mee?
Actie Zorg Geen Markt in Mariahoeve

Actie Thuiszorg 8 & 22 September
Meld uw ervaringen bij het Meldpunt Thuiszorg
Teken de petitie tegen de uitverkoop van de thuiszorg

U bent hier