h

SP wil aanbesteding Haags busvervoer stopzetten

10 september 2007

SP wil aanbesteding Haags busvervoer stopzetten

De gemeente Den Haag kan nu zelf beslissen of het stadsvervoer openbaar wordt aanbesteed of dat het op voorhand bij de HTM blijft. Staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat voldoet met die beslissing aan de wens van de Tweede Kamer en van de Haagse SP. Het Europees Parlement besloot al in mei dat gemeentelijke en provinciale ov-bedrijven gewoon mogen voortbestaan. Dat besluit was niet mogelijk geweest zonder de tomeloze inzet van Erik Meijer, SP-europarlementarier.

Nu er duidelijkheid van het rijk is, vindt SP-gemeenteraadslid Tymen Colijn dat VVD-wethouder Peter Smit (ook verkeersportefeuillehouder in het stadsgewest Haaglanden) zich niet langer mag verschuilen achter twijfels en onduidelijkheden: De liberale wethouder heeft nu de volle vrijheid openlijk te kiezen. Wil Smit de HTM uit de markt laten prijzen door concurrerende vervoersbedrijven? Of wil hij de HTM voor Den Haag behouden? Komende donderdag 13 september, is er een vergadering van een raadscommissie. De SP wil dan de wethouder opdragen om zich ook binnen het stadsgewest Haaglanden sterk te maken om de al lopende procedure voor de openbare aanbesteding van het Haagse busvervoer te stoppen.

De SP is fel tegenstander van marktwerking in het ov. De fractie heeft al twee keer via moties tevergeefs geprobeerd de aanbesteding van het busvervoer te stoppen. Ondanks acties van HTM-personeel, gesteund door de vakbonden, is de procedure toch in gang gezet. Volgens Tymen Colijn is er in de Haagse gemeenteraad, gezien de steun van zijn eerste motie, een breed draagvlak om het HTM-busvervoer voor Den Haag te behouden.
Colijn: Door nu deze keuze te maken, ontstaat er rust en duidelijkheid voor vervoerder, personeel en reizigers. Het is algemeen bekend dat er door het hele land zich na aanbestedingen grote problemen voordoen. Kwaliteit en service hollen achteruit en personeel komt op straat te staan. Dit kunnen we nu in Den Haag voorkomen.

U bent hier