h

Buurtonderzoek: helft huurders Mariahoeve ontevreden over onderhoud

10 september 2008

Buurtonderzoek: helft huurders Mariahoeve ontevreden over onderhoud

Gedurende de zomermaanden heeft de SP afdeling Den Haag een buurtonderzoek verricht onder de bewoners van Mariahoeve. Veel buurtbewoners bleken ontevreden over het onderhoud van hun huis en het schoonhouden van de omgeving. Ook speelde bij veel ondervraagden de angst dat ze na de nieuwbouwplannen niet meer in hun geliefde buurt kunnen terugkeren.

50% Van de (ruim 100) ondervraagde bewoners zijn ontevreden met het onderhoud: De SP vindt deze uitkomst schokkend. Veel bewoners vinden dat de woningcorporaties te lang niets aan de woning en gemeenschappelijke ruimtes hebben gedaan. Zowel bewoners als de SP hebben dan ook de indruk dat de wooncorporaties de woningen in Mariahoeve bewust laten verloederen om zo de weerstand tegen de sloopplannen te breken. De SP vindt daarom dat de gemeente moet ingrijpen door de corporaties te dwingen het achterstallig onderhoud in te halen.

Bij het buurtonderzoek meldde 84,3% van de respondenten dat ze prettig woont in Mariahoeve. Ze zouden er dus graag blijven. In de sloop- en vernieuwingsplannen van de gemeente zal ongeveer een derde van de sociale huurwoningen in de wijk verdwijnen. Hierdoor wordt een groep armere bewoners gedwongen de wijk te verlaten. De SP vindt dat wethouder Norder zijn uiterste best moet doen om, desnoods via een terugkeergarantie, de huidige bewoners de mogelijkheid te geven in Mariahoeve te blijven wonen.

In de enquêtes zijn ook diverse opmerkingen gemaakt over zwerfvuil in de wijk: de gemeenschappelijke vuilcontainers zitten vaak overvol en daardoor is er last van meeuwen en ongedierte. De SP vindt dat de gemeente door strikte handhaving, zeker in buurten waar gesloopt wordt, dergelijke vormen van vuiloverlast moet voorkomen.

Donderdagavond 11 september worden de resultaten van dit onderzoek door Ingrid Gyömörei (fractievoorzitter SP) aan de Haagse gemeenteraad en wethouder Norder (bouwen en wonen) gepresenteerd. Op deze avond wordt de Toekomstvisie Mariahoeve in de raadscommissie besproken. Geïnteresseerden kunnen de overhandiging van de onderzoeksresultaten bijwonen tijdens de commissievergadering op donderdag 11 september om 19:30 in de raadszaal.

 

Het buurtonderzoek (word)

 

U bent hier