h

Vestia op cursus ventilatiesysteem voor Spoorwijk

30 december 2010

Vestia op cursus ventilatiesysteem voor Spoorwijk

De bewoners van Spoorwijk zijn verbaasd over de eerste aanbevelingen van TNO over hun problemen met hun ventilatiesysteem. Volgens TNO zou het systeem goed moeten werken als het juist is ingesteld en stuurt daarom medewerkers van Vestia op cursus. “Het is toch te zot voor woorden dat je een opleiding moet volgen om in je eigen huis te kunnen wonen.” Vertelt een van de bewoners tegen de SP. “Onlangs hebben Vestia, de producent Alusta en onderhoudsbedrijf Bevico allemaal het systeem opnieuw ingesteld en elke keer sloeg het binnen een paar uur weer op hol. We zijn het zat en het systeem moet er uit.”
Bewoners Spoorwijk
Bewoners Spoorwijk zijn het ventilatieprobleem meer dan zat

Ook waren de bewoners niet te spreken over de reactie van Vestia. Het systeem vervangen voor iets anders zou volgens Vestia te ingrijpend zijn en zet de energiehuishouding van de woning op zijn kop. Voor de bewoners is na zeven jaar gezondheidproblemen niets te ingrijpend en zien het systeem niets liever dan verdwijnen. Tegen Omroep West erkende Vestia dat “het systeem in huizen rond de Rudolf van Brammenstraat en de Vosmaerstraat de afgelopen zeven jaar beter onderhouden had moeten worden.” Volgens de bewoners zijn dit mooie woorden voor zeven jaar totaal geen onderhoud aan het systeem. “We horen al zeven jaar mooie woorden en loze beloftes, maar we willen dat er eindelijk eens actie wordt ondernomen.”

De SP volgt de ontwikkelingen omtrent de problemen in Spoorwijk nauwlettend en steunt de bewoners bij acties. Onlangs heeft de SP nog meegeschreven aan het zwartboek “Effe puffe? Liever niet!” en heeft de Haagse raadsfractie van de SP naar aanleiding hiervan vragen gesteld.

De bewoners hebben al vanaf hun intreden van hun huizen in 2003 problemen met het ventilatiesysteem. Al jaren klagen de bewoners over het ventilatiesysteem en andere gebreken aan hun huizen bij Vestia. Daarnaast hebben de bewoners ook steeds vaker last van longontsteking, aandoeningen aan luchtwegen en andere medische problemen. Sinds de bewoners verenigd zijn in bewonersorganisatie “Effe puffe? Liever Niet!”, zijn er nieuwe beloftes gedaan. Maar zolang de problemen niet zijn opgelost zullen de bewoners actie blijven voeren.

U bent hier