h

VVD wethouder: aanbesteden HTM levert geen bezuiniging op

1 december 2010

VVD wethouder: aanbesteden HTM levert geen bezuiniging op

Raadslid Bart van Kent in gesprek met HTM chauffeur
VVD wethouder Smit zei vandaag in een vergadering van de gemeenteraad dat de aanbesteding van HTM geen bezuiniging zal opleveren omdat HTM al ‘marktconform’ werkt. SP-Raadslid Bart van Kent: “De PVV heeft dus voor niets een dolk in de rug van de HTM personeel gestoken. Er is dus nu geen enkele reden meer om de VVD wethouder te blijven steunen. Het is nu alleen nog een principiële strijd voor marktwerking.” In het gedoogakkoord heeft de PVV afgesproken dat zij 120 miljoen gaan bezuinigen door het OV in de drie grote steden aan te besteden. Nu de VVD wethouder zegt dat er niets bezuinigd kan worden met een aanbesteding heeft de PVV haar handen weer vrij. De SP heeft voor de raadsvergadering van morgen een debat aangevraagd om helderheid van de PVV te krijgen en een voorstel in te dienen om HTM Haags te houden.

“De PVV heeft tot nu een dubbelhartige positie in de Haagse gemeenteraad ingenomen. De Mos is op dit moment Tweede-Kamerlid en raadslid. Als raadslid wil hij HTM Haags houden maar als Kamerlid niet. Toch stemde hij als raadslid in met aanbesteding en stak hiermee een dolk in de rug van het HTM personeel.” Aldus van Kent:

Van Kent: “Al 150 jaar verzorgt de HTM hier ons openbaar vervoer. Het is onlangs verkozen tot de beste vervoerder van Nederland en één van de beste van Europa. HTM is nauw betrokken bij de stad en is een bedrijf waar heel Den Haag trots op is.” Van Kent vreest dat het verpatsen van de bus en de tram de publieke dienstverlening zal verslechteren: “Commerciële bedrijven willen winst maken. Reizigers en personeel betalen daarvan de rekening. Met het schrappen van lijnen, bezuinigen op onderhoud en het uitknijpen van het personeel als gevolg. Goed openbaar vervoer is een belangrijke publieke voorziening, dat verpats je niet aan de markt.”

Van Kent weerlegt het argument dat aanbesteden een Europese plicht is: “Wat ze ook beweren: er bestaat geen plicht tot Europese aanbesteding. Daar heeft de SP in Brussel jarenlang voor geknokt - en met succes. Amsterdam gunt daarom zijn stadsvervoer ook aan het eigen GVB. Dat kan en moet in Den Haag ook, Haags openbaar vervoer door het Haagse HTM.

U bent hier