h

'Wethoudersnorm' als maximum voor topsalarissen Den Haag

9 maart 2011

'Wethoudersnorm' als maximum voor topsalarissen Den Haag

Ingrid Gyömörei De SP pleit voor invoering van een 'wethoudersnorm' voor salarissen in de semi-publieke sector. SP-fractievoorzitter Ingrid Gyömörei: "Landelijk is er een norm van het salaris van de minister-president, dan moet lokaal deze norm op het salaris van een wethouder liggen. Geen enkele dienaar van de publieke zaak in Den Haag hoort meer te verdienen dan de eindverantwoordelijken. Landelijk een minister-presidentnorm, dus stedelijk een wethoudersnorm.”

Tot nu toe streeft Den Haag er naar om het vorstelijke salaris van de minister-president (188.000 euro) als maximum te hanteren. Volgens de SP hoort echter gemeentelijk het salaris van een wethouder het maximum te zijn, nog steeds een fors salaris van 128.000 euro per jaar. Dat is ruim 10.000 euro per maand. Gyömörei: "Het wethouderssalaris is meer dan behoorlijk. Er zijn nog tal van directeuren van gemeentelijke diensten of semi-publieke bedrijven die meer verdienen. Dat geld wordt ook opgebracht door belastingbetalers en daar kan best op bezuinigd worden."

De SP stelt voor alle mensen die voor de gemeente werken, ook indirect via semi-publieke bedrijven als bijvoorbeeld welzijnsorganisaties onder de wethoudersnorm te brengen. “Van alle instellingen die subsidie van de gemeente krijgen is Vestia de ergste. De 5 topinkomens samen slurpen vrijwel de gehele subsidie van anderhalf miljoen euro op. Het wordt tijd dat daarop wordt bezuinigd.”, aldus Gyömörei. Ook stichting Parnassia Bavo groep heeft meerdere personen met topinkomens ver boven de wethouder-norm. Zo verdienen de 8 bestuurders samen bijna 2 miljoen euro tegenover de 14 miljoen euro subsidie die stichting Parnassia ontvangt.

Motie Wethoudersnorm
Aanhouder wint: einde aan topsalarissen!
SP wil ingrijpen in exorbitante topsalarissen

U bent hier