h

Informatie nieuwbouw Eurojust: onvolledig en wellicht onjuist

14 april 2011

Informatie nieuwbouw Eurojust: onvolledig en wellicht onjuist

Ingrid Gyömörei De bouw van het nieuwe kantoor van Eurojust kan mogelijk niet doorgaan omdat de informatie onvolledig en wellicht niet juist is. Voor de Europese organisatie Eurojust wordt gewerkt aan een plan voor een nieuw gebouw aan de Jan Willem Frisolaan in Den Haag. SP-fractievoorzitter Ingrid Gyömörei is al langer kritisch over de wijze waarop het plan tot stand komt. “Er moeten gebouwen voor gesloopt worden en de locatie is niet geschikt. Er zijn veel betere locaties beschikbaar en er komt nieuwbouw terwijl een groot deel van de Haagse kantoren leegstaan.” Maar er is meer aan de hand, er doken ineens documenten op ‘Servituten*’ genaamd waaruit duidelijk werd dat de nieuwbouw niet door kon gaan.

Naar aanleiding van de vondst van servituten in het noordelijke deel van Park Zorgvliet, heeft wethouder De Jong (D66) de gemeentelijke advocaat gevraagd om een notitie te schrijven om te bezien of deze erfdienstbaarheden de bouw van een groot gebouw voor Eurojust in de weg zouden staan. De conclusie van dit ‘onderzoek’ was dat door de onder Duitse bezetting aangelegde anti-tankwal en een artikel in de Wet materiële oorlogsschade de geldigheid van de servituten heeft doen
verdwijnen.

Een bezoek - door Gyömörei- aan het Nationaal Archief heeft echter aangetoond dat de onderzochte stukken zich niet in dit archief bevinden. De advocaat heeft een ding gedaan; het bedienen van zijn cliënt de gemeente. Maar heeft nagelaten nader onderzoek te doen in andere meer op naoorlogse herstelwetgeving gebaseerde archieven. Ook is nagelaten om onderzoek te doen in de archieven van de ‘afdeling Onroerende Goederen van de Raad voor rechtsherstel’. Dit archief (1945-1959) is volledig bewaard gebleven en bevat ongeveer 13.000 dossiers betreffende geschillen over eigendom van onroerende goederen en daarop gevestigde hypotheken. De plek om een onderzoek naar ‘op onroerend goed liggende lasten’ te beginnen.

Fractievoorzitter Ingrid Gyömörei: ‘Ik heb na een avond studeren minstens vijf archieven gevonden waarin zaken te vinden zijn over de afwikkeling van oorlogschade. Deze bevinden zich ondermeer bij de ministeries van justitie en bij het Rijksinsituut voor Oorlogs Documentatie (RIOD). De plekken waar naar mijn mening iedereen die iets over de afwikkeling van oorlogschade wil nakijken zijn zoektocht begint. De wethouder heeft dit nagelaten. Naar mijn mening kun er geen juridisch advies gegeven worden over stukken die niet blijken te liggen op de plek die de advocaten aangeven. Dit onderzoek is naar mijn mening onjuist en daardoor onvolledig. Ik stel dan ook voor een deskundige in oorlogsrecht dit dossier nader te laten bekijken. We kunnen ons in dit dossier geen fouten (meer) permitteren. Ik hoop dan ook dat de meerderheid van de raad de uitgestoken hand van gedegen onderzoek zal ondersteunen. We kunnen dan in ieder geval met elkaar nooit zeggen dat we het niet hebben geweten”.

*Een servituut is volgens de Nederlandse Van Dale: een last die op een
onroerend goed ligt ten gunste van een ander

Motie deskundige oorlogsrecht
SP eist openheid over bouwlocatie Eurojust

U bent hier