h

Oplichting en diefstal bij Haagse thuiszorg

27 mei 2011

Oplichting en diefstal bij Haagse thuiszorg

De Haagse thuiszorgorganisaties Opticura en Medicure hebben via contracten met H+B Thuiszorg geld, dat bedoeld is voor zorg, moedwillig weggesluisd. De cliënten en werknemers zijn hiervan het slachtoffer. SP-Raadslid Bart van Kent: “Op basis van bewijzen die ik van een klokkenluider heb gekregen en een uitzending van EenVandaag hierover blijkt dat over de rug van cliënten en werknemers geld is weggesluisd. De directeur heeft er ondermeer een flinke villa van gekocht. Het gevolg is dat werknemers hun salaris niet ontvangen en de cliënten niet de zorg krijgen waar zij recht op hebben. CDA-wethouder Klein moet in navolging van grote zorgverzekeraars onmiddellijk alle contracten met deze thuiszorgorganisaties opzeggen en de verantwoordelijke strafrechtelijk laten vervolgen.”

De Haagse thuiszorgorganisaties hebben bedragen gedeclareerd voor niet verleende zorg. Werknemers die de zorg wel verleenden hadden daar, in veel gevallen, niet de juiste diploma’s voor. Zij krijgen bovendien niet het salaris waar zij recht op hebben. Van Kent: “Door onderbetaling van werknemers, de inzet van ongediplomeerde mensen en door niet gewerkte uren in rekening te brengen zijn vele miljoenen verdient. Ik heb contracten in bezit waaruit blijkt dat 20 tot 40% van de omzet van Opticura en Medicura wordt afgedragen aan H+B. Dit geld wordt vervolgens doorgesluisd naar een BV van de directeur van H+B. Deze BV heeft met het geld vastgoed in Den Haag en Amsterdam gekocht.”

De SP wil zo snel mogelijk een debat met de wethouder over het schandaal. De SP vreest dat de fraude met thuiszorggeld zich niet beperkt tot H+B Thuiszorg en wil dat allereerst het onderaanbesteden wordt verboden. Van Kent: “Wethouder Klein moet grip krijgen op de malafide Thuiszorgmarkt en de commercie in de thuiszorg nu een halt toe roepen.”

U bent hier