h

SP-fractie steunt afschaffen wachtgeld raadsleden (met update)

16 september 2011

SP-fractie steunt afschaffen wachtgeld raadsleden (met update)

Donderdagavond zal de Haagse SP-fractie het voorstel van de VVD om het wachtgeld voor raadsleden te schrappen van harte ondersteunen. SP-fractievoorzitter Ingrid Gyömörei: “Een prima voorstel van de VVD, zelf stellen we dit al jaren voor. Raadsleden hebben een nevenfunctie en zijn geen werknemers. Wanneer een raadslid zijn parttime functie verliest, kan hij of zij gewoon aanspraak maken op WW of Bijstand. Het is dus onzin om deze luxe regeling in stand te houden.” Wat de SP betreft is het afschaffen van het wachtgeld een eerste stap. “De hoge vergoeding voor raadsleden mag omlaag en de gemeente moet ook werk maken van oud-wethouders die al jaren gebruik maken van wachtgeld” aldus Gyömörei.

Bij de behandeling van de begroting later dit jaar zal de SP daarom voorstellen om ook te snijden in de eigen vergoeding. Het verlagen van de vergoeding voor raadsleden met 20% levert de gemeente structureel bijna 300.000 euro per jaar op. "In een tijd waarin bibliotheken en wijkcentra worden gesloten, het buurtwerk verdwijnt en alle voorzieningen voor ouderen en zwaksten in onze stad wordt afgeschaft is het niet meer dan logisch als de politiek ook zelf de broekriem aanhaalt” aldus Gyömörei.

De SP roept ander politieke partijen op ook kritisch te kijken naar oud-wethouders die wachtgeld van de gemeente Den Haag ontvangen. VVD’er Bas Verkerk bijvoorbeeld, sinds 2004 Burgemeester in Delft, die zijn riante burgermeestersalaris laat aanvullen met wachtgeld. Of VVD’er Louise Engering, die in 2004 vrijwillig aftrad en sindsdien bijna 500.000 euro heeft ontvangen van de gemeente. “De VVD moet een moreel appél doen op haar oud-wethouders om af te zien van wachtgeld. Ook moet de gemeente Den Haag vaart zetten achter de sollicitatieplicht voor wethouders”.

UPDATE:

SP Verbijsterd over enorme draai D66

Tijdens de raadsvergadering van 8 september is het wachtgeld niet afgeschaft. Voor behandeling in de raad was er een meerderheid tot afschaffen: VVD, CDA, PVV, D66 en SP steunde afschaffing. Groenlinks diende tijdens het debat een amendement in om voor raadsleden zes maanden wachtgeld te behouden. Dit amendement werd gesteund door PvdA, D66, PvdD, PPS, HSP, IS en Groenlinks. Staande de vergadering bleek D66 ineens om onduidelijke redenen een enorme draai te maken. Dit was reden voor de SP om het voorstel, waarin stond dat raadsleden zes maanden wachtgeld ontvangen, niet te steunen. Ingrid Gyömörei: "Ik ben zwaar teleurgesteld in aantal raadsleden die vooral uit eigenbelang de wachtgeldregeling in stand houden. Een raadslid is niet meer waard dan al die andere Hagenaars die nadat ze hun baan verliezen, aangewezen zijn op ander werk of bijstand. Als raadslid weet je dat na vier jaar de kans bestaat dat je, je part-time functie verliest. Ook is de maandelijkse vergoeding riant genoeg om te sparen voor een paar overbruggingsmaanden. Voor deze luxe regeling hoeven inwoners van Den Haag niet op te draaien”. Gyömorei stelt verder “verbijsterd te zijn dat individuele raadsleden niet in staat blijken te zijn, de eigen broekriem aan trekken”.

Haagse SP wil vaart achter sollicitatieplicht wethouders
SP stelt voor om raadsvergoeding met 20% te verlagen

U bent hier