h

Politiek café over pensioenen en euroscrisis groot succes

26 november 2011

Politiek café over pensioenen en euroscrisis groot succes

Het eerste politiek café van de SP in de Haagsche Kluis was een groot succes. Tijdens deze avond ging Arjan Vliegenthart, directeur wetenschappelijk bureau van de SP en senator in op de eurocrisis. SP-kamerlid Paul Ulenbelt behandelde het onderwerp pensioenen. Door de aanwezigen werd volop gebruik gemaakt van de gelegenheid tot het stellen van vragen. Tussen de sprekers en mensen in de zaal ontstonden vele levendige discussies.
Paul Ulenbelt
SP-kamerlid Paul Ulenbelt in discussie met de aanwezigen in de zaal

Tijdens het café leidde Arjan Vliegenthart de avond in met een uiteenzetting over de eurocrisis. Hierbij ging hij uitgebreid in op de weeffouten in het huidige systeem, die zijn ontstaan door een te snelle invoering van de euro. In de pauze werd een animatie over de geschiedenis van Europa vertoond.

Arjan Vliegenthart
SP-senator Arjan Vliegenthart over de eurocrisis

Paul Ulenbelt ging in het tweede deel van de avond in op de hervorming van ons pensioenstelsel die het kabinet wil doorvoeren. Volgens Ulenbelt is uit onderzoek gebleken dat het Nederlandse pensioenstelsel het beste pensioenstelsel ter wereld is. De beoogde hervormingen leiden tot meer risico's, omdat de pensioenfondsen de mogelijkheid krijgen met het geld te speculeren door hun eigen rendement in de toekomst in te schatten. Ten slotte benadrukte Ulenbelt dat voorstanders van de pensoenhervormingen generaties tegen elkaar proberen uit te spelen. Zij willen jongeren wijsmaken dat er in de toekomst niet genoeg geld in de pensioenfondsen zit en dat de ouderen nu 'hun' pensioen afpakken. Ulenbelt pleitte juist voor solidariteit tussen generaties en waarschuwde ons niet mee te gaan in deze bangmakerij.


SP-kamerlid Paul Ulenbelt over de pensioenen

Politiek café over eurocrisis en pensioenen

U bent hier