h

Een eerlijk salaris voor een eervol beroep

11 september 2012

Een eerlijk salaris voor een eervol beroep

In april 2013 wordt de thuiszorg opnieuw aanbesteed in Den Haag. De SP vreest dat bij deze aanbesteding de thuiszorg onderbetaald gaat worden. De gemeente biedt niet meer dan 20 euro per uur, terwijl geschoold personeel in de thuiszorg volgens de vakbond minimaal 24,50 euro dient de verdienen. "De gemeente kan niet voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Medewerkers in de thuiszorg voeren belangrijk en eervol werk uit en hier hoort een eerlijk salaris bij. De gemeente kan deze mensen daarom niet zomaar betalen als een schoonmaker van een huis. Het risico bestaat dan dat de ervaren thuiszorgmedewerkers ontslag nemen en dat er ongeschoolde en onervaren medewerkers voor terugkomen. Dat is slecht voor de zorg in Den Haag" aldus SP-raadslid Bart van Kent.

Werknemers in de thuiszorg voeren volgens de SP belangrijk werk uit. Zij zorgen ervoor dat mensen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen, voordat zij in een verpleegtehuis belanden. Ook ondersteunen thuiszorgmedewerkers de mantelzorgers. Dit alles bespaart de zorg in Nederland een hoop geld. Daarnaast heeft de thuiszorg een signalerende functie. Als cliënten bijvoorbeeld achteruit gaan in gezondheid, heeft de thuiszorg hierbij een essentiële signalerende functie en kan er op tijd extra zorg ingezet worden. Van Kent: "vanwege de signalering die bij het werk in de thuiszorg hoort, is het belangrijk om deze mensen cao-conform uit te betalen. Ik eis daarom dat de wethouder hier rekening mee houdt bij de aanbesteding, zodat onze ouderen in Den Haag niet in de steek worden gelaten".

Op dit moment deelt een raadsmeerderheid de zorgen van de SP. Hierbij is de positie van de PvdA essentieel. "In het verleden is de PvdA in Den Haag al vaker gedraaid op belangrijke punten die zij deelde met de SP. Ik hoop dat deze partij ditmaal voet bij stuk houdt en samen met de SP strijdt voor een goede thuiszorg in Den Haag!" aldus Van Kent.

U bent hier