h

SP komt met actieplan voor beter en betaalbaar wonen

8 september 2012

SP komt met actieplan voor beter en betaalbaar wonen

Volgens SP-Kamerlid Sadet Karabulut is het hard nodig dat de politiek weer verantwoordelijkheid neemt voor de woningmarkt. Problemen met wachtlijsten en een stilstaande woningbouw rijzen de pan uit. 'Doordat Rutte de huurder die wil verhuizen op kosten jaagt, blijven mensen zitten waar ze zitten, want de gewone huurverhogingen zijn al niet meer op te brengen voor veel mensen. En door kille bezuinigingen verliezen consumenten vertrouwen of hebben ze simpelweg niet meer het inkomen om een huis te kopen of te huren.' Daarom presenteert Karabulut het actieplan ‘Beter en betaalbaar wonen’.

Karabulut: ‘De wachttijden voor de sociale woningbouw blijven alsmaar toenemen en de woonlasten zijn in Nederland erg hoog. Juist bij de lagere inkomens is te zien dat mensen een heel groot deel van het inkomen kwijt zijn aan woonlasten. Bij de 20% laagste inkomens gaat het om 47,4% van het besteedbaar inkomen. De helft van het geld wat je uit te geven hebt ben je dan dus kwijt aan een dak boven je hoofd. Dat is onacceptabel hoog. Als het SP-verkiezingsprogramma uitgevoerd wordt gaan de huren met 5% omlaag, blijkt uit de doorrekening van het CPB. Dit is een verlaging waar veel huurders op dit moment naar snakken.'

Om deze problemen te lijf te gaan investeert de SP als enige politieke partij volgend jaar 3 miljard euro in het aanjagen van de economie. Een fors deel hiervan wordt via de woningbouwcorporaties besteed aan het versneld bouwen van nieuwe en betaalbare huurwoningen. Ook de voorgenomen heffing van het vorige kabinet op de corporaties van 760 miljoen vervalt bij de SP, waardoor de corporaties weer ruimte hebben om te bouwen en achterstallig onderhoud te plegen. In Den Haag betekent dit een grote investeringsruimte voor de corporaties, waardoor veel woningen voor huurders verbeterd kunnen worden. SP-fractievoorzitter Ingrid Gyömörei: 'in de afgelopen jaren heeft de Haagse SP veel actie gevoerd voor meer betaalbare huurwoningen en tegen woningen met achterstallig onderhoud. Bijvoorbeeld in de Vergeten Driehoek in de Schilderswijk en in Spoorwijk. In ons landelijk verkiezingsprogramma stellen we nu voor om extra geld uit te geven aan onderhoud van woningen. Hiermee kan dit soort achterstallig onderhoud voortaan tot het verleden behoren'.
Ook het isoleren en renoveren van woningen wordt gestimuleerd. Verder wordt leegstand aangepakt en worden kantoorpanden indien mogelijk omgebouwd tot woningen. De hypotheekrenteaftrek wordt als het aan de SP ligt in tien jaar tijd afgebouwd voor hypotheekschulden boven 350.000 euro.

 

Het plan 'Beter en betaalbaar wonen'.

 

U bent hier