h

Alarmfase ROOD voor Koorenhuis

17 oktober 2012

Alarmfase ROOD voor Koorenhuis

“Afbraak van het Koorenhuis is dom en kortzichtig, omdat hierdoor tienduizenden Haagse inwoners, vooral jongeren, de aansluiting met kunst en cultuur dreigen te verliezen. Het is ook een ramp voor de medewerkers die veelal gedwongen ZZP'er moeten worden” aldus SP-raadslid Bart van Kent. De SP heeft geen goed woord over voor de afbraakplannen van D66-wethouder de Jong waarin het Koorenhuis wordt wegbezuinigd. “De wethouder lijkt zich niet te bekommeren over de onzekerheid van de cursisten en de werknemers van het Koorenhuis. Nog steeds is onduidelijk wat er precies gaat gebeuren, terwijl de bezuiniging al per 1 januari 2013 ingaan. Zo ga je niet om met een van onze kroonjuwelen van de Haagse cultuur en met de bijna 200 werknemers. Zorgvuldigheid is geboden in plaats van een zwalkkoers met ondoordachte en onzorgvuldige besluiten.” aldus van Kent

De SP heeft daarom voorgesteld de volledige bezuinigingen op het Koorenhuis met een jaar uit te stellen, zodat een externe kartrekker met een beter plan kan komen. Deze kartrekker zou niet gedreven moeten worden door geld, maar door het belang van een hoogwaardige plek voor cultuureducatie in Den Haag. Zodat recht wordt gedaan aan het belang van cultuureducatie en de bijzondere positie die het Koorenhuis inneemt in de Haagse culturele infrastructuur. Van Kent: "D66 roept lokaal en landelijk dat zij kunst en cultuur zeer belangrijk vinden. Toch is D66 in de gemeenteraad en de D66-wethouder grote voorstander van het kapot bezuinigen van het Koorenhuis en daarmee de basis van cultuur in Den Haag te slopen. De PvdA twijfelt op dit moment nog of zij deze afbraakkoers van D66 gaan ondersteunen. Ik roep de cultuurminnende fracties van PvdA en D66 op om op te komen voor de basis van de Haagse cultuur en de wethouder terug te fluiten."

De SP stelde het uitstellen van de bezuinigingen voor tijdens de besprekingen van het meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur 2013 - 2016. De partij vindt dat de toekomst ligt in het betrekken van jongeren bij cultuur en kunst via bijvoorbeeld de activiteiten die het Koorenhuis op dit moment organiseert. Het investeren van ruim 180 miljoen euro in stenen van een nieuw te bouwen prestigieus cultuurforum op het Spuiplein draagt duidelijk niet bij aan een stevige basis van kunst en cultuur in Den Haag. De SP vreest massaontslag als gevolg van de forse bezuinigingen en alleen daarom zou het al gerechtvaardigd zijn als de plannen met een jaar worden uitgesteld. "Wanneer het plan in november wordt aangenomen, zouden de eerste mensen op 1 januari 2013 al ontslagen moeten worden. Op zo'n korte termijn kan niemand zich fatsoenlijk voorbereiden" aldus Van Kent.

U bent hier