h

Cultuur

De SP strijdt voor de Haagse cultuursector. Het gemeentebestuur heeft onder leiding van D66-wethouder Marjolein de Jong mooie ambities om in 2018 culturele hoofdstad te worden. Aan de andere kant worden Haagse iconen als het Koorenhuis wegbezuinigd, verliezen Gemeentemuseum en Museon een deel van hun subsidie en verdwijnt er wijkcultuur, zoals het Laaktheater en theater de Regentes. De SP maakt andere keuzes: geen prestigieus cultuurforum op het Spuiplein en geen geld naar het zinloze project van culturele hoofdstad 2018. Hiermee besparen we genoeg geld om bijvoorbeeld het Koorenhuis open te houden en de wijkcultuur te sparen.

23 september 2019

SP start petitie behoud najaarskermis

Foto: Bastiaan Meijer

Op dit moment kunnen we weer genieten van de najaarskermis op het Malieveld. Maar als het aan het gemeentebestuur ligt zal onze najaarskermis volgend jaar verdwijnen. Daarom zijn we een petitie gestart voor het behoud van de kermis.

Lees verder
26 november 2015

College moet RAC hallen weer op de kaart zetten

De SP heeft het college om opheldering gevraagd over de recente ontruiming van de RAC hallen. Hierdoor kan een grootschalig dance-evenement op deze locatie op het laatste moment niet doorgaan. Het feest had volgens de organisatoren een doorstart moeten betekenen voor de RAC hallen als evenementenlocatie. “Dit gebouw kan, met zijn bijzondere industriële uitstraling, van grote toegevoegde waarde zijn voor de Haagse pop- en dancescene. Doodzonde dat een poging om de RAC hallen nieuw leven in te blazen zo in de soep is gelopen”, stelt SP gemeenteraadslid Jerry Snellink.

Lees verder
17 oktober 2014

Teleurstelling om sluiting De Vloek

De SP is teleurgesteld dat de gemeenteraad in meerderheid heeft besloten om De Vloek te slopen. Een voorstel dat opriep om De Vloek niet te ontruimen, behaalde geen meerderheid. De SP steunde dit voorstel wel. SP-fractievoorzitter Bart van Kent: "In de haven op Scheveningen staat op dit moment veel leeg. Ontruiming van De Vloek is daarom onzinnig en zonde. Hiermee wordt een goed draaiende broedplaats de nek omgedraaid. We vinden het teleurstellend dat het voorstel om de ontruiming te voorkomen geen meerderheid behaalde, zelfs de Haagse Stadspartij steunde dit voorstel niet".

Lees verder

SP: "Stop promotietour Spuiforum"

"De Socialistische Partij in de Haagse gemeenteraad wil dat het stadsbestuur stopt met de promotietournee door de stad voor het Spuiforum."

Lees verder

SP Den Haag: 'Stop gemeentelijke promotour cultuurpaleis'

DEN HAAG - De tour om mensen ervan te overtuigen dat het ruim 240 miljoen kostende cultuurpaleis een goed plan is, moet onmiddellijk worden gestopt. Dat stelt de Haagse SP-lijsttrekker Bart van Kent: "Het is onbehoorlijk maar vooral gênant om in verkiezingstijd op kosten van de Haagse belastingbetaler een campagne te gaan voeren vóór het cultuurpaleis."

Lees verder
28 januari 2014

Stop gemeentelijke promotour cultuurpaleis

De tour om mensen ervan te overtuigen dat het ruim 240 miljoen kostende cultuurpaleis een goed plan is, moet onmiddellijk worden gestopt. SP-lijstrekker Bart van Kent: “Het is onbehoorlijk maar vooral gênant, om in verkiezingstijd op kosten van de Haagse belastingbetaler een campagne te gaan voeren vóór het cultuurpaleis. Campagne voeren doe je met je eigen portemonnee en niet met die van de gemeente. En draagvlak voor het paleis is er nooit geweest: bijna 80% van de inwoners is tegenstander.” De SP heeft daarom wethouder de Jong (D66) grote oren aangeboden tijdens de bijeenkomst op 28 januari in theater de Regentes, omdat zij naar de overgrote meerderheid van de stad moet luisteren en de stekker uit dit peperdure prestigeproject moet trekken. Ook heeft de SP via schriftelijke vragen het college gevraagd onmiddellijk te stoppen met deze gênante promotour.Bart van Kent biedt de wethouder een paar extra grote oren aan

Lees verder
10 april 2013

Cultuurbezuinigingen blijken peperduur

Uit de jaarrekening van de gemeente Den Haag blijkt dat de bezuinigingen op cultuur waarschijnlijk zo'n 14 miljoen euro gaan kosten. De SP is vanaf het begin groot tegenstander van de botte bezuinigingen, die D66-wethouder Marjolein de Jong uitvoert in Den Haag. Nu blijkt ook nog eens dat de bezuinigingen veel geld gaan kosten, vooral het ontslaan van mensen kost veel geld. SP-raadslid Bart van Kent: "Een bizarre situatie voor de stad is nu ontstaan. Verschillende culturele instellingen verdwijnen of worden kleiner vanwege de bezuinigingen en dit gaat ook nog eens veel geld kosten. Een oerdomme bezuiniging dus die niet alleen slecht voor de stad is, maar ook voor de portemonnee van de stad. Voor dit bedrag van 14 miljoen euro hadden mensen langer in dienst kunnen blijven. Daarmee was werkeloosheid voorkomen en konden deze mensen waardevol werk doen voor de stad."

Lees verder
8 maart 2013

De tijd is gekomen in Theater aan het Spui

Het Theater aan het Spui vierde op 6 maart haar 20e verjaardag. Op deze leeftijd is het Theater toe aan nieuwe tribunes en om dit te bekostigen zette Spuigenoten een bijzondere actie op poten: De Tijd Is Gekomen. 14 uur lang beeldden theaterliefhebbers een levende digitale klok uit. De Haagse SP afdeling deed mee om het Theater te steunen.

Lees verder
20 februari 2013

Figuranten gezocht voor levende klok

Om onze steun niet allen in woorden maar ook in daden te laten zien doet de Haagse SP mee aan het kunstproject de levende digitale klok. Op 6 maart van 20.00 tot 20.40 is de SP te vinden in de grote zaal van het Theater aan het Spui. De SP leden zitten zo op de tribune dat zij cijfers vormen en hiermee de digitale tijd aangeven. Deze marathon wordt uitgevoerd door honderden mensen en duurt in totaal 16 uur. Dit kunstwerk wordt vastgelegd op film.

Lees verder
9 november 2012

Geen cultuurpaleis, maar bibliotheken

Het gemeentebestuur bouwt liever een cultuurpaleis van 181 miljoen en draait tegelijk succesvolle culturele instellingen als het Koorenhuis, wijkcultuur en goed bezochte wijkbibliotheken de nek om. De Haagse inwoners zijn massaal tegen zo blijkt uit meerdere onderzoeken onder de bevolking, maar worden net als de mensen die opkomen voor de met sluiting bedreigde culturele instellingen, genegeerd. Voor de SP is deze bizarre keuze een klap in het gezicht van cultureel Den Haag en een dikke middelvinger naar de stad. Daarom is de SP voor het opknappen van de bestaande gebouwen aan het Spuiplein en het besteden van het geld voor het Paleis aan bijvoorbeeld het openhouden van de wijkbibliotheken en het Koorenhuis. SP-raadslid Bart van Kent: "Deze keuzes zijn helaas typerend voor het huidige VVD-stadsbestuur dat kan blijven rekenen op steun van PvdA, D66 en CDA. Deze partijen steunen maar al te graag de sloop van de culturele sector in Den Haag, zodat een peperduur cultuurpaleis op het Spui neergezet kan worden. Alle idealen zetten deze partijen graag overbord voor het pluche".

Lees verder

Pagina's

U bent hier