h

Vestia weigert nog steeds te luisteren naar huurders

17 april 2013

Vestia weigert nog steeds te luisteren naar huurders

Onlangs vond de rechtszaak plaats die Vestia tegen haar eigen huurders heeft aangespannen. Dit naar aanleiding van een tweetal uitspraken van de huurcommissie. Deze onafhankelijke commissie oordeelde over de gebreken waar de huurders in Spoorwijk soms al tien jaar last van hebben en gaf de huurders gelijk. Zo waren er klachten over het ventilatiesysteem, vocht- en ventilatieproblemen in de woningen en nog steeds functioneert de warmtepomp niet voldoende, waardoor de woningen slecht verwarmd worden en er onvoldoende warm water is om fatsoenlijk te kunnen douchen. Vestia blijft ontkennen en heeft daarom de bewoners voor de rechter gesleept. SP-fractievoorzitter Ingrid Gyömörei hekelt de arrogante houding van de omstreden woningbouwcorporatie: "In plaats van bewoners voor de rechter te slepen, zou Vestia haar huurders moeten helpen en de gebreken nu eindelijk eens moeten oplossen. Al tien jaar proberen de bewoners de gebreken in hun woningen op te lossen en keer op keer geeft Vestia niet thuis of krijgen de bewoners de volledige schuld."

Spoorwijk, Vestia
Een deel van de bewoners die gedupeerd zijn door Vestia

De SP hekelt vooral de dubbele tong van Vestia. "Zodra de bewoners via de media aandacht vragen voor de problemen, biedt Vestia haar excuses aan en zegt de corporatie voor de camera's alle problemen op te lossen. Zodra de camera's weg zijn, ontkent men de problemen en weigert men de problemen op te lossen. Het wordt nu eens tijd dat Vestia haar huurders serieus gaat nemen" aldus Gyömörei. Inmiddels is een deel van de problemen met het ventilatiesysteem opgelost. Maar ook dit ging niet van harte: Vestia bleef volhouden dat het ventilatiesysteem volledig in orde was en de klachten zouden vooral aan de bewoners liggen. Toch werd het volledige systeem vernieuwd en op een andere manier aangelegd, Vestia bleef volhouden dat er niets mis was met het systeem. Gyömörei: "Wanneer je als corporatie een duur ventilatiesysteem gaat vernieuwen, begrijpt iedereen dat er iets mee aan de hand is. Vestia had dit gewoon kunnen toegeven en de huurders excuses kunnen maken. Hiermee had de corporatie kunnen aantonen haar huurders serieus te nemen."

De SP heeft op 18 april een bespreking in de Haagse gemeenteraad aangevraagd, om de vocht- en ventilatieproblemen in huurwoningen te bespreken. Niet alleen de huurders in Spoorwijk hadden hier last van, dit probleem speelt op meer plekken in Den Haag. De huurders uit Spoorwijk vertellen dan over hun problemen en ook de huurders van Via Salsa en Cabo Verde uit Transvaal komen de raad toespreken. Tot slot zal TNO een eerder uitgevoerd onderzoek naar deze problemen bespreken.

Helaas zijn de problemen met de warmtepomp nog steeds niet opgelost. De warmtepomp maakt deel uit van het systeem dat zorgt voor verwarming in de woning en voor een deel zorgt voor het opwarmen van water. In de winter worden de woningen niet voldoende verwarmd en in de zomer zijn de woningen bloedheet. Ook is er niet voldoende warm water waarmee de bewoners zich fatsoenlijk kunnen douchen. Vestia beweert dat dit allemaal niet klopt. De pomp zou prima werken en al zou de pomp niet voldoende werken, dan zou dit de verantwoordelijkheid zijn van Eneco. "Ook hier spreekt Vestia weer met een dubbele tong. Eerder gaf men de huurders gelijk en konden klachten ook bij Vestia gemeld worden en beloofde de corporatie de problemen met de pomp op te lossen. Toen bleek dat de klachten zo gigantisch waren, wilde Vestia de bewoners niet meer helpen en werden ze doorverwezen naar Eneco. Ook zijn de woningen door Vestia aangelegd zonder gasaansluiting. Men heeft dus geen keuze en zit vast aan de warmtepomp. Alleen al hierom zou de corporatie de problemen met de pomp zich moeten aantrekken." aldus Gyömörei.

Medio mei wordt de uitspraak van de rechter verwacht. Ongeacht de uitslag, hoopt de SP dat Vestia nu eindelijk eens de bewoners serieus gaat nemen en de problemen oplost. Gyömörei: "Los van de gebreken in de woningen, worden de bewoners al tien jaar niet serieus genomen. Het serieus nemen van de eigen huurders kost Vestia weinig geld, maar levert zoveel meer op!"

Bewoners Spoorwijk over de problemen in de woningen (vanaf 12.20) RTV Discus/Haaglanden actueel - 13-04-2013

U bent hier