h

Schilderswijk: na de mediashow nu aan de slag

21 mei 2013

Schilderswijk: na de mediashow nu aan de slag

De SP wil dat de problemen die in de gehele Schilderswijk spelen, opgelost worden. De afgelopen dagen was een deel van de Schilderswijk, de 'Vergeten Driehoek' veelvuldig in het nieuws, omdat hier verschillende problemen spelen. "Ik verbaas me over alle lokale en landelijke politici die nu opeens de Schilderswijk ingaan en van alles vinden. In 2010 al ging de SP met onze lokale raadsleden en landelijke kamerleden zelf de Schilderswijk in en sprak met de bewoners. Toen bleek dat veel bewoners zich onveilig voelen en er sprake was van veel armoede en segregatie. Dit beperkt zich niet alleen tot de zogenaamde 'Driehoek'. Helaas heeft de meerderheid in de politiek niets gedaan met onze aanbevelingen en zijn de problemen niet opgelost. Na de mediashow van de afgelopen dagen nu aan de slag!" aldus SP-raadslid Bart van Kent.

De SP voerde in 2010 en 2011 nog actie met de bewoners in het deel van de 'Vergeten Driehoek' waar de stadsvernieuwing niet had plaatsgevonden. De woningen tussen de Wouwermanstraat, Parallelweg en Hoefkade waren jarenlang niet onderhouden door woningbouwcorporatie Haag Wonen. Na meerdere acties van de bewoners en de SP ging de corporatie akkoord met een halvering van de huur, nieuwbouw, urgentie en een verhuisvergoeding voor de vertrekkende bewoners.

De uitkomsten uit het onderzoek van de SP uit 2010 blijken nog steeds erg actueel. Zo gaf 61% van de bewoners aan te vinden dat de segregatie te groot was in de wijk en de helft van de bewoners wilde zelfs verhuizen naar een meer gemengde wijk. Ook gaf 30% van de bewoners aan zich niet veilig te voelen in de stad. Naar aanleiding van het onderzoek formuleerde de SP een aantal aanbevelingen die de veiligheid in de wijk zouden verbeteren en segregatie zouden tegengaan. Van Kent: "Helaas zijn de problemen die in deze wijk spelen, gegroeid in het afgelopen decennium en aangewakkerd door de politiek van VVD en PvdA. Jarenlang zijn deze problemen en de toenemende segregatie genegeerd. Dit betekent dat de problemen helaas niet van de ene op de andere dag op te lossen zijn. Maar een begin kan en moet gemaakt worden met het strikt handhaven van de wet, aanpakken van verloedering en verpaupering van woningen en het mengen van de wijk. Integratie vindt plaats, daar waar mensen van verschillende culturen en achtergronden samen naar school gaan, samen naar het werk gaan en samen wonen in een wijk."

In het onderzoek stelde de SP onder meer voor om toezicht en handhaving door de politie uit te breiden en een speciaal team in te zetten om georganiseerde misdaad aan te pakken. Ook moet de gemeente Den Haag samen met de woningbouwcorporaties zorgen voor een meer gemengde wijk. En er moet meer geld komen voor banen en leerwerkplekken voor jongeren. "De voedingsbodem voor criminaliteit en radicalisering moet worden weggenomen. Laten we beginnen met het aanpakken van armoede en het zorgen voor meer banen en stages voor jongeren." aldus Van Kent.

Dagboek over het buurten in de Schilderswijk
De Schilderwijker aan het woord (PDF)
Haag Wonen gaat om door druk bewoners en SP: half huis is half huur

U bent hier