h

Armoede onder Haagse zorgmedewerkers hoog

30 september 2013

Armoede onder Haagse zorgmedewerkers hoog

Uit onderzoek van de gemeente Den Haag blijkt dat 1 op de 5 werknemers die in armoede werkt, werkzaam is in de zorg. De SP vindt dit onacceptabel en wil dat de gemeente actie onderneemt. Vorig jaar nog werd een voorstel van het stadsbestuur met steun van onder andere de PvdA en GroenLinks aangenomen die het salaris van duizenden medewerkers in de thuiszorg op gemiddeld €9,20 bruto zet. Dit zorgt voor een maandsalaris dat zo laag is dat deze werknemers die zeer belangrijk werk doen vaak onder de armoedegrens zitten. SP-raadslid Bart van Kent: "De SP heeft altijd gewaarschuwd tegen de extreem lage lonen in de thuiszorg, veroorzaakt door de aanbesteding van de gemeente. Hierdoor leven duizenden mensen die ongelofelijk belangrijk en nuttig werk doen in de stad in de armoede.”

De SP hekelt ook het korte termijn denken van het stadsbestuur. "Door de thuiszorg tegen dit lage bedrag aan te besteden, hoopt het stadsbestuur geld te kunnen besparen over de rug van de zorgmedewerkers. In de praktijk zorgt dit ervoor dat deze mensen nu weer bij de gemeente moeten aankloppen voor steunmaatregelen. Uiteindelijk wordt er dus op de lange termijn weinig geld bespaard." Aldus Van Kent.

Ook vroeg de SP aandacht voor de vele zzp'ers en ondernemers in de stad die door bijvoorbeeld de BTW-verhoging en ander slecht beleid van het kabinet in armoede terecht komen. Als het aan de partij ligt worden deze mensen door de gemeente gewezen op de mogelijkheden om kwijtschelding te krijgen van het waterschap en de gemeentelijke belastingen.

Veel armoede bij personeel in zorg Den Haag FM - 01-10-2013

U bent hier