h

Vragen over sluiting verzorgingshuizen Den Haag

10 januari 2014

Vragen over sluiting verzorgingshuizen Den Haag

SP-Kamerlid Renske Leijten heeft vragen gesteld aan de staatssecretaris over de sluiting van verzorgingshuizen. In het AD van afgelopen dinsdag was het verhaal te lezen over de Haagse mevrouw Van Soest die op haar 92ste nog verplicht moet verhuizen. De mevrouw woont nu nog in een huis van WZH Zorg, maar moet daaruit verplicht verhuizen. SP-lijsttrekker Bart van Kent: "Verzorgingshuizen zijn belangrijk voor goede zorg. Ook in Den Haag worden nu verzorgingshuizen gesloten, vanwege de landelijke bezuinigingen. De SP is tegenstander hiervan, zowel in de Haagse gemeenteraad als in de Tweede Kamer. Daarom zijn we blij dat de SP ook in de Tweede Kamer strijd voor de zorg van Den Haag".

Landelijk blijkt dat ruim 15.000 ouderen op straat komen te staan, door de sluiting van verzorgingshuizen. "De SP is van mening dat het onmenselijk is om ouderen om deze hoge leeftijd verplicht te laten verhuizen en zorgpersoneel te ontslaan, enkel omdat het kabinet als een gewetenloze boekhouder fors wil bezuinigen op de zorg", aldus Van Kent. 

Ook waarschuwen artsen nu al voor vereenzaming, ondervoeding en verwaarlozing van ouderen. Van Kent: "Zowel het kabinet,  als de gemeente bezuinigt op de thuiszorg. Dit zorgt ervoor dat ouderen niet meer terecht kunnen in het verzorgingshuis en langer thuis moeten blijven wonen. Door de bezuinigingen op de thuiszorg zullen mensen straks minder of slechtere zorg krijgen. Daarom maakt de SP in haar verkiezingsprogramma extra geld vrij voor goede thuiszorg in Den Haag". 

U bent hier