h

Ondernemers Laakkwartier de dupe

10 februari 2014

Ondernemers Laakkwartier de dupe

De nieuwe plannen van het gemeentebestuur voor de Megastores zijn funest voor de ondernemers in het Laakkwartier en omgeving. Ondernemers aan Jonckbloetplein en Gouveneurlaan kregen het met de eerdere uitbreiding van Megastores al voor hun kiezen. In de nieuwe plannen wordt de Megastores opengezet voor alle vormen van detailhandel, omdat het aangemerkt wordt als wijkwinkelcentrum. Daarnaast wordt in de nabije omgeving nog extra duizenden vierkante meters winkels toegevoegd. Bijvoorbeeld bij de aanpassing in het stationsgebied en in het nieuw te bouwen Sigma-gebouw naast het Strijkijzer.

SP-fractievoorzitter Ingrid Gyömörei: "Door al deze ontwikkelingen wordt in een korte tijd veel extra winkelruimte aan dit gebied toegevoegd. Helaas wordt geen rekening gehouden me de bestaande ondernemers in het Laakkwartier en omgeving. De concurrentie gaat hierdoor massaal toenemen. Iedere partij die hiermee instemt, mag zich geen partij voor ondernemers noemen".

Al eerder deze maand had de SP kritiek op het winkelbeleid van het gemeentebestuur. Op het Forepark wordt bijvoorbeeld ook extra detailhandel mogelijk gemaakt, onder meer bij het ADO-stadion. Dat de SP niet alleen staat in haar kritiek, blijkt ook uit meerdere brieven van de Provincie Zuid-Holland. De provincie geeft aan dat de gemeente meer rekening moet houden met de bestaande ondernemers en niet teveel winkelruimte zomaar kan toevoegen, anders liggen overaanbod en leegstand op de loer.

Ook speelt de discussie over het LPG-tankstation aan de Neherkade weer op. Eerder vroeg de SP al nadrukkelijk om dit station uit dit drukbevolkte gebied te verplaatsen. Bij een eventuele calamiteit, zou de schade niet te overzien zijn. Gyömörei: "met dit bestemmingsplan kiest het gemeentebestuur ook ditmaal het tankstation op de huidige locatie aan de Neherkade een plek te geven. Een gemiste kans!"

De SP hekelt de wijze waarop extra hoge bebouwing aan het bestemmingsplan wordt toegevoegd. Zo wordt via een binnenplanse ontheffing twee torens van 50 en 75 meter hoog mogelijk gemaakt op de Sigmalocatie. Dit is het stukje grond tussen de huidige flat het Strijkijzer en het spoor. Liever had de partij gezien dat dit gewoon via het normale bestemmingsplan ter inzage was gelegd. Dan was beroep- en bezwaar voor omwonenden beter geregeld geweest.

Succes is er ook. Na jaren van discussie en inzet van de SP, krijgen zowel de coffeeshopboot als de koffieboot aan de Calandkade een nieuwe locatie. Beide boten worden verplaatst naar de Verheeskade. "We zijn blij na jaren onzekerheid, de boot van Happy Smile eindelijk een nieuwe locatie heeft gekregen. We feliciteren de ondernemer met dit succes", aldus Gyömörei.

U bent hier