h

SP pleit voor waardige herdenking Henriquez

2 juli 2015

SP pleit voor waardige herdenking Henriquez

Het nieuws dat de dood van Mitch Henriquez zeer waarschijnlijk het gevolg is van buitensporig optreden door de politie is bij de SP ingeslagen als een bom. Onze gedachten gaan dan ook uit naar de nabestaanden en in het bijzonder de familie van Henriquez. “Wij hebben grote bewondering voor het feit dat de familie, in deze ongetwijfeld zeer moeilijke dagen, heeft opgeroepen tot kalmte en een einde aan de rellen”, stelt SP fractievoorzitter Bart van Kent.

Kort na het overlijden van Henriquez heeft de SP gemeenteraadsfractie schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van de schokkende videobeelden van zijn aanhouding. De SP Tweede Kamerfractie heeft opheldering gevraagd over de rol die het OM heeft gespeeld en pleit voor een breder onderzoek naar de tragische gebeurtenis.

Van Kent betreurt het feit dat er door de rellen in de Schilderswijk geen goede mogelijkheid is geweest om Henriquez op een waardige manier te herdenken. Hij stelt daarom in de gemeenteraad voor om, mits de familie van Henriquez dat wenst, bijvoorbeeld door middel van een wake of stille tocht mensen toch de kans te geven hun betrokkenheid te tonen. “Want ondanks de relschoppers ben ik ervan overtuigd dat het overgrote deel van onze stad iedere vorm van geweld afwijst”, aldus Van Kent.

In reactie op de rellen in de Schilderswijk stelt de SP voor om voorlopig geen demonstraties toe te staan in deze omgeving. “Bewoners en ondernemers zijn de dupe van de onrust en vernieling die is ontstaan. Mensen die de dood van Henriquez misbruiken om rotzooi te trappen moeten dan ook hard worden aangepakt”, stelt Van Kent. 

U bent hier