h

Wijsmuller schuift puinhopen cultuurpaleis door naar volgend college

12 januari 2017

Wijsmuller schuift puinhopen cultuurpaleis door naar volgend college

Foto: Lesley Arp

Ondanks grote zorgen bij zowel het college als de oppositie weigert wethouder Wijsmuller duidelijkheid te geven over de kosten die gepaard gaan met de latere oplevering van het cultuurpaleis aan het Spui. “De binnenstad blijft minstens een jaar langer een bouwput, maar wij moeten de wethouder maar op zijn blauwe ogen geloven dat het prijskaartje hetzelfde blijft. Het heeft er alle schijn van dat hij de raad opzettelijk onvolledig informeert, zodat een volgend college uiteindelijk de puinhopen mag opruimen”, aldus SP gemeenteraadslid Aisha Akhiat. Wat de SP betreft is daarom de tijd aangebroken om het vertrouwen in Wijsmuller op te zeggen.

Wijsmuller trad drie jaar geleden aan als wethouder met twee keiharde beloften: het ‘Spuiforum 2.0’ zou mooier en geen cent duurder worden dan het gehekelde ontwerp van zijn voorganger Norder. “We mochten hem erop afrekenen als er aan deze afspraken zou worden getornd”, stelt Akhiat. Volgens de oorspronkelijke planning zou het cultuurpaleis al in 2019 klaar zijn voor gebruik. Maar omdat het ontwerp de afgelopen maanden nog aan alle kanten rammelde, bleek onlangs dat de oplevering minimaal een jaar later zal plaatsvinden.

In een brief aan de raad stelt Wijsmuller, zonder ook maar enige financiële onderbouwing te leveren, dat het zijn ‘uitgangspunt’ is dat de opgelopen vertraging niet tot extra kosten zal leiden. Akhiat: “Dit soort vage uitspraken ruiken natuurlijk naar gebroken verkiezingsbeloften”. Een laatste oproep van de SP om de garantie te geven dat het Spuiforum-project daadwerkelijk geen cent duurder zal worden én deze uitspraak hard te maken met cijfers leidde in de commissievergadering van 11 januari enkel tot meer gedraai. Hoewel Wijsmuller sprak over een ‘ijzersterk contract’ met de bouwer, bleek in reactie op vragen van de SP dat niet waterdicht is geregeld dat de bouwer ook opdraait voor de opgelopen vertraging.

Extra punt van zorgen is de onenigheid tussen de bouwer en de gemeente over de kosten van het megaproject. Ook over dit geschil weigert Wijsmuller nadere informatie te geven. Akhiat: “Vorig jaar luidde de SP al de noodklok toen bleek dat de plannen voor het Spuikwartier zelfs in het meest gunstige scenario tot verlies zouden leiden in de grondopbrengst. Nog voor de eerste steen is geslagen blijven de onzekerheden zich opstapelen. Dan kun je enkel concluderen dat deze wethouder de regie volledig is kwijtgeraakt.”

 

Lees ook:

U bent hier