h

SP steunt strijd voor betere thuiszorg!

7 februari 2018

SP steunt strijd voor betere thuiszorg!

Tientallen Haagse ouderen zijn in verzet gekomen tegen de vermindering van hun uren thuiszorg. Zij worden hierin gesteund door jurist Kevin Wevers, de FNV en de Actiegroep Thuiszorg Den Haag en de SP. Maar de ouderen die nu een rechtszaak tegen de gemeente hebben aangespannen vormen slechts het topje van de ijsberg, waarschuwt SP-lijsttrekker Hanne Drost. Hoog tijd dat het bureaucratische systeem waarmee de gemeente de thuiszorg toekent op de schop gaat!

Al geruime tijd maakt de SP zich grote zorgen over de nieuwe manier waarop de gemeente Den Haag uren thuiszorg toekent. Een jaar geleden besloot wethouder Karsten Klein (CDA) niet langer de thuiszorg in uren toe te kennen, maar in pakketten. Sommige cliënten kregen door dit nieuwe systeem opeens veel minder thuiszorg. Bezorgde thuiszorgmedewerkers lieten het er niet bij zitten en schreven in maart 2017 samen met de SP een brandbrief aan het stadsbestuur.

Drost: ‘Wij krijgen al meer dan een jaar signalen van cliënten die gekort zijn op hun uren thuiszorg. Vaak worden zij van het kastje naar de muur gestuurd. Sommige van deze cliënten kampen bovendien met ernstige gezondheidsklachten. Het is schandalig dat deze problemen, bijna een jaar na de brandbrief aan Klein, nog steeds niet zijn opgelost.’

Juist nu het kabinet eist dat ouderen langer thuis blijven wonen moet de thuiszorg op orde zijn. Maar terwijl het stadsbestuur beknibbelt op de thuiszorg, is er wel 5 miljoen uitgetrokken voor een zorginnovatiefonds. ‘Terwijl dit college technologie wil inzetten om ouderen te volgen, hebben thuiszorgmedewerkers steeds minder tijd voor hun cliënten’, stelt Drost. ‘Het stadsbestuur slaat hiermee totaal de verkeerde weg in.’

In haar verkiezingsprogramma kiest de SP ervoor om buurtzorgteams verantwoordelijk te maken voor de thuiszorg. Thuiszorgmedewerkers krijgen zo meer zeggenschap over hun werk. Ook verdienen alle thuiszorgmedewerkers een fatsoenlijk salaris en goede arbeidsvoorwaarden. Mensen die door het nieuwe systeem minder thuiszorg krijgen dan voorheen krijgen wat de SP betreft gauw hun verloren uren zorg terug.
 

U bent hier