h

Op bezoek bij de Haeghe Groep

8 april 2019

Op bezoek bij de Haeghe Groep

Foto: SP

Bij de Haeghe Groep werken zo’n 1800 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze werken op allerlei plekken in de stad bij opdrachtgevers: bijvoorbeeld in de schoonmaak of de groenvoorziening. Veel werk wordt echter gedaan op de hoofdlocatie aan de Kerketuinenweg. SP Tweede Kamerlid Jasper van Dijk, beleidsmedewerker Inez Staarink en Haagse SP-fractievertegenwoordiger Lesley Arp kregen er op 4 april een rondleiding.

In veel van de producten die aan de Kerketuinenweg worden gemaakt zitten materialen die een tweede leven hebben gekregen. Zo worden banners en zeilen omgetoverd tot tassen en worden posters gerecycled tot notitieblokjes. De producten worden gemaakt in opdracht van allerlei soorten bedrijven, waaronder ook kleine start-ups. Leuk om te weten: bij de Haeghe Groep worden ook meubels gemaakt en gerepareerd waar bijna iedere Hagenaar of Hagenees wel eens op heeft gezeten. Denk bijvoorbeeld aan de rode zitjes in de oude HTM-trams, die bij de Haeghe Groep worden gestoffeerd, of de ronde houten bank voor de ingang van ijssalon Florencia.

Door de invoering van de Participatiewet kunnen er geen mensen meer bij sociale werkvoorzieningen als de Haeghe Groep worden aangenomen op basis van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw). Het gevolg hiervan is dat het aantal Wsw-ers dat werkzaam is bij de Haeghe Groep - momenteel ongeveer 1600 mensen - langzaam maar zeker afneemt. De SP vreest dat het hierdoor in de toekomst moeilijker wordt voor de Haeghe Groep om nieuwe opdrachten aan te nemen. In het verleden hebben oud-fractievoorzitter Bart van Kent en fractievoorzitter Hanne Drost er daarom voor gepleit om te onderzoeken of de Haeghe Groep meer mogelijkheden kan krijgen om personeel met een afstand tot de arbeidsmarkt te detacheren bij bedrijven. Het vorige college wilde slechts mondjesmaat gehoor geven aan deze oproep. De SP zal zich blijven inzetten voor een gezonde toekomst voor deze bijzondere werkvoorziening in Den Haag.

U bent hier