Programma
11. Financiën
De SP maakt voor de komende vier jaar andere financiële keuzes. We bezuinigen fors op prestigeprojecten en andere geldverslindende projecten. Daarnaast investeren we in de stad. Als deze keuzes gemaakt worden, hoeven de lasten (OZB) voor de inwoners niet toe te nemen, terwijl de koopkracht en het aantal banen wel toenemen. Dat is cruciaal in deze financieel moeilijke tijden.
Snijden in onnodige kosten en een bezinning op hoge uitgaven..
De laatste jaren heeft het stadsbestuur veel plannen gemaakt om grote delen van de stad op de schop te nemen. Hierdoor wordt de stad met veel financiële risico’s opgezadeld. We kiezen ervoor om deze megaprojecten in te wisselen voor investeringen in kleinschaligheid in de wijken. We bezuinigen door te stoppen met een groot aantal prestigeprojecten zoals het Spuiforum, het topsportcentrum, de kroonluchters in de Grote Marktstraat en de zweefbrug in Scheveningen. We verlagen de uitgaven van de gemeente door de inhuur van dure externe medewerkers terug te dringen tot maximaal 10 procent van de personeelskosten, en door het budget voor citymarketing en het aantrekken van topsportevenementen te verlagen. We verhogen de inkomsten door de toeristenbelasting per overnachting te verhogen. Diversen reserveringen – zoals voor de Doubletstraat, de post onvoorzien en de middelen die vrijvallen uit de HTM-aandelentransactie tussen de gemeente en de NS – worden ingezet om een aantal knelpunten op te lossen. De gemeenteraad en het college worden om een bijdrage gevraagd, de vergoeding die raadsleden krijgen gaat met 10 procent omlaag en het aantal wethouders wordt beperkt tot vijf.
Investeren in wat echt belangrijk is voor de stad en haar inwoners..
De rijksbezuinigingen op bijvoorbeeld de jeugdzorg en thuiszorg kunnen wij niet volledig terugdraaien. Toch kunnen wij voor de komende vier jaren ruim 34 miljoen euro beschikbaar stellen om de zorg opnieuw op kleine schaal uit te vinden en rijksbezuinigingen op te vangen. Ook maken we geld vrij om de medewerkers van de buurtservice-teams in dienst te nemen en loon te betalen in plaats van een uitkering. Daarbovenop stellen wij 38 miljoen euro beschikbaar om een aanvalsplan tegen armoede te kunnen uitvoeren en mensen aan het werk te helpen. Zo krijgen kinderen van ouders met een laag inkomen via het jeugdsportfonds meer mogelijkheden om aan sport deel te nemen en wordt de bijzondere bijstand een gift in plaats van een lening.
Om het onderhoud van de openbare ruimten in wijken te verbeteren en om een extra investering in het openbaar vervoer mogelijk te maken, reserveren wij tientallen miljoenen. We maken geld vrij om de bestaande gebouwen aan het Spuiplein te renoveren en voor de herinrichting van de Grote Marktstraat zonder kroonluchters en prestige. De verspilling wordt een halt toegeroepen. En voorzieningen die voor inwoners echt belangrijk zijn, zoals bibliotheken en buurthuizen, gaan weer open. De financiële situatie is door rijksbeleid nog onzeker de komende jaren. Binnen de financiële mogelijkheden zal voor de SP armoedebestrijding, menswaardige zorg en het overeind houden van voorzieningen in wijken leidend zijn.