Programma
2. Een goede en betaalbare woning voor iedereen
Iedereen heeft recht op een betaalbare en goede woning. De woningnood in Den Haag wordt echter steeds groter, omdat het aantal beschikbare sociale huurwoningen steeds kleiner wordt. Wie op zoek is naar een betaalbare huurwoning moet nu jaren wachten. Een groot gedeelte van de Hagenaars kan geen woning kopen omdat hun inkomen te laag is, ze schulden of geen vast contract hebben. Ook voor studenten is het lastig om betaalbare woonruimte te vinden.
Mensen met een koopwoning raken steeds vaker in de problemen. Als zij hun huis willen verkopen, blijven ze achter met een restschuld door de dalende huizenprijzen, waardoor de hypotheek hoger is dan de waarde van de woning. Wanneer zij in financiële problemen komen door bijvoorbeeld ontslag of ziekte, moeten we er voor zorgen dat deze mensen niet ook nog eens hun dak boven het hoofd kwijtraken.
Niet slopen maar renoveren…
Veel sloop- en nieuwbouwplannen gaan door de crisis niet door. Sloop van woningen die bouwkundig nog in prima staat zijn, moet worden voorkomen, zodat er niet nog meer betaalbare woningen verdwijnen. Woningen die eigenlijk gesloopt zouden worden, zijn vaak zeer minimaal onderhouden. Wat daar de gevolgen van kunnen zijn, hebben we gezien in de ‘Vergeten Driehoek’ in de Schilderswijk: verkrotte woningen waar bewoners letterlijk ziek werden en er twintig jaar onduidelijkheid was over de toekomst van de woningen. De gemeente moet haar verantwoordelijkheid nemen en optreden tegen verhuurders die hun woningen slecht onderhouden. Veel sloopplannen kunnen van tafel, mits ze vervangen worden door plannen om de huizen te renoveren. Hierdoor worden ze weer aantrekkelijk voor alle inkomensgroepen en energiezuiniger. Bij sloopplannen is instemming van twee derde van de huurders vereist. En wanneer er sociale huurwoningen worden gesloopt, moeten er ook weer voldoende sociale huurwoningen worden teruggebouwd. Bij nieuwbouwplannen is het doel om tenminste 30 procent van de te bouwen woningen sociale huur te laten zijn. Zo zorgen we er voor dat het aantal sociale huurwoningen op peil blijft en de wachtlijsten voor woningzoekende korter worden.
Geen kantoren bouwen voor leegstand…
Er staan nu al veel kantoorpanden leeg. Sommigen zijn zelfs nooit gebruikt. Kantoorpanden die nu voor lange tijd leegstaan, worden geschikt gemaakt voor ander gebruik, bijvoorbeeld als huisvesting voor studenten en starters op de woningmarkt.
Hulp voor woningzoekenden…
Steeds meer kantoren van woningcorporaties worden gesloten in de stad, de woonkrant is verdwenen en de subsidie voor hulporganisaties zoals het IKW is wegbezuinigd. Dit is desastreus voor mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats, mensen die niet goed kunnen lezen of schrijven, hun weg niet kunnen vinden op het internet of moeite hebben met het invullen van formulieren. Het wordt voor hen lastig om te reageren op het woonaanbod. Daarom is het belangrijk dat organisaties die deze mensen helpen, financieel gesteund worden. Iedereen moet de kans krijgen om een passende woning te vinden in Den Haag.
Daarom stelt de SP het volgende voor:
- Bij nieuwbouwplannen zet het college zich in om tenminste 30 procent van de te bouwen woningen uit sociale huurwoningen te laten bestaan.
- De gemeente en woningcorporaties bespreken wijkplannen met een representatieve afvaardiging van de wijkbewoners. Er wordt dus niet langer alleen met een enkele ‘wijkburgemeester’ of een door de corporaties aangewezen persoon gepraat.
- Woningcorporaties zijn net als alle andere woningeigenaren in Den Haag verplicht om hun woningen voldoende te onderhouden, ook als er plannen zijn om de woningen te slopen. De gemeente treedt op als woningcorporaties dit niet doen.
- De gemeente Den Haag stapt uit het woningaanbodmodel van het Stadsgewest Haaglanden, omdat meer sturing in woningtoewijzing nodig is. Bij het woningtoewijzingsbeleid wordt meer gestuurd op gemengde wijken en sociale cohesie binnen de wijk. Er moeten duidelijke afspraken komen met de gemeenten in de regio over de voorraad sociale woningbouw.
- Het aantal betaalbare huur- en koopwoningen in de stad, voor inkomens tot 43.000 euro, wordt uitgebreid.
- Er wordt gerenoveerd in plaats van grootschalig gesloopt. Gerenoveerde woningen worden goed geïsoleerd.
- Woningen worden alleen gesloopt als ze bouwkundig in slechte staat zijn en als twee derde van de oorspronkelijke bewoners hiermee instemt. Als dit het geval is, wordt voor ieder complex een sociaal plan opgesteld.
- Woningcorporaties leveren indien nodig maatwerk als bewoners moeten verhuizen door sloop en enovatie.
- Voordat toestemming verleend wordt voor sloopplannen om nieuwbouw te realiseren, worden eerst de – soms al jaren lang – braakliggende terreinen bebouwd.
- De gemeente Den Haag maakt afspraken met woningcorporaties over ouderen die een eengezinswoning inruilen voor een seniorenappartement. Zij mogen een lagere huur betalen voor hun seniorenappartement (huurgewenning). Hiermee wordt voorkomen dat ouderen alleen uit financiële motieven een grote eengezinswoning bezet houden, terwijl zij eigenlijk graag willen verhuizen.
- Bij nieuwbouw wordt bekeken of parkeerplaatsen zoveel mogelijk ondergronds kunnen worden aangelegd.
- Bouw- en woningtoezicht moet meer controlerend en handhavend optreden. De formatie zal worden uitgebreid, onder meer door het creëren van meer leer-werktrajecten.
- Bij grootschalige bouwplannen wordt tenminste 3 procent van de oppervlakte als speelruimte voor kinderen ingeruimd.
- Er wordt meer gecontroleerd door de pandbrigade op overbewoning, illegale bewoning en overlast.
- Huisjesmelkers worden aangepakt. Huurders die het slachtoffer zijn van een huisjesmelker krijgen gemakkelijk toegang tot een huurteam. Zij helpen slachtoffers bij het halen van hun rechten. Ook moet het aantal betaalbare studentenkamers worden uitgebreid, zodat studenten minder snel overgeleverd zijn aan huisjesmelkers.
- De mogelijkheid tot het herinvoeren van een woonvergunningenstelsel in een aantal wijken moet worden onderzocht. Het nieuwe college houdt de raad op de hoogte van de voor- en nadelen van het herinvoeren van een woonvergunningenstelsel.
- Mensen met een (dreigende) huurschuld worden door gemeente en woningcorporaties actief ondersteund bij het oplossen van hun problemen.
- Woningcorporaties zijn terughoudend met de verkoop van betaalbare huurwoningen.
- Bij aanvraag van een splitsingsvergunning (een vergunning om een woning op te splitsen in meerdere woningen) worden direct omwonenden actief per brief geïnformeerd.
- Kantoorgebouwen worden pas gebouwd als er behoefte aan is. Nu is er een overschot aan kantoorruimte.
- Leegstaande kantoorgebouwen worden voor andere doeleinden gebruikt dan leegstand. Bijvoorbeeld voor de huisvesting van studenten.
- Er komt een leegstandsverordening in Den Haag, die zodanig wordt vormgegeven en uitgevoerd dat hij de minste administratieve lasten oplevert en maximaal bijdraagt aan zinvol gebruik van de ruimte. In deze leegstandsverordening worden nadere regels gesteld omtrent het omgaan met leegstand van kantoren en detailhandel.
- De visserij op Scheveningen blijft waar ze nu zit. Voor de nieuwe bestemming van het Norfolk-terrein gaat de voorkeur uit naar arbeidsintensieve havengebonden bedrijvigheid, havengerichte opleidingen en beperkte gemengde woningbouw.
- Er komt geen kabelbaan of zweefbrug over de haven.
- Er komt geen hoogbouw aan de haven van Scheveningen.
- Bij de plannen voor de Binckhorst moet er meer oog zijn voor de nu aanwezige industrie en er moet worden bekeken of bedrijven kunnen worden geclusterd per bedrijfstak.
- Bij de plannen voor Kijkduin blijft de kleinschaligheid van een familiebadplaats voorop staan. Daarnaast mogen de plannen niet ten koste gaan van de natuur.
- Initiatieven zoals de Wijkontwikkelingsmaatschappij (WOM) worden kritisch gevolgd, om een financieel debacle te voorkomen.
- De gemeente Den Haag gaat leegstand van gebouwen actief tegen. Zolang leegstand nog op grote schaal voorkomt, wordt kraken door de vingers gezien.
- De bestaande ligplaatsen van woonschepen en standplaatsen van woonwagens worden opgenomen in het bestemmingsplan, waardoor bewoners meer rechten hebben.
- De gemeente en de Hogescholen informeren studenten over de regels met betrekking tot huurtoeslag, maximale huurprijs, overbewoning en illegaal onderverhuur.
- Er komt steun voor organisaties die mensen helpen met het vinden van een sociale huurwoning.
- De gemeente staat huiseigenaren bij waarvan de schuld hoger is dan de waarde van het huis, voordat ze in serieuze problemen komen. Bijvoorbeeld via een speciaal schuldhulpverleningstraject. We moeten voorkomen dat deze mensen straks geen dak boven hun hoofd meer hebben.
- Alle zeven masterplannen worden herzien op nut en noodzaak.
- Het college zet zich in bij het kabinet om de huur van een woning niet met meer dan de inflatie te laten stijgen.
- Wonen boven winkels wordt gestimuleerd; dit zorgt voor een levendig centrum, ook na sluitingstijd van de winkels.
- De gemeente is trots op haar cultureel erfgoed en monumentale panden en gaat hiermee dus zorgvuldig om. Bij ontwikkelingen in de stad wordt hier rekening mee gehouden.