Programma
4. Een veilige stad
Veel mensen voelen zich onveilig in Den Haag. Dat komt bijvoorbeeld door overlast en criminaliteit. Dat komt ook omdat mensen elkaar niet meer kennen en sociale controle vaak ontbreekt. Omringd worden door vreemden geeft sneller een onveilig gevoel. Er wordt veel gesproken over de overlast, maar weinig over de oorzaken ervan. Het is erg vervelend als groepjes jongeren overlast veroorzaken, maar vaak is er weinig alternatief voor deze jongeren. Daarom is het beter om in de wijkcentra activiteiten te organiseren voor deze doelgroep dan het instellen van een samenscholingsverbod. Dit neemt niet weg dat overlastgevende jongeren aangepakt moeten worden. Hetzelfde geldt voor daklozen die in portieken slapen of drugs gebruiken in het openbaar. Er waren verschillende plekken waar deze mensen hulp of een plek voor de nacht konden krijgen. Ook hier is op bezuinigd. En de gevolgen zien we terug in de wijken.Nationaal is fors bezuinigd op de politie. Dit heeft tot gevolg dat de politie steeds meer gedwongen wordt tot het maken van keuzes. Veel overtredingen die wel overlast veroorzaken, worden hierdoor niet aangepakt.
Strengere controles…
Iedereen in Den Haag moet zich aan de regels houden. Niet iedereen doet dat en hierop moet strenger gecontroleerd worden. De SP pleit daarom voor extra politie-agenten op straat die een kleiner gebied bestrijken en een bekend gezicht zijn in de straat en buurt. Helaas is de politie voor veel mensen nu nog lastig bereikbaar. Er zijn maar weinig posten die tot ‘s avonds laat open zijn. Meer kleine wijkposten die ‘s avonds open zijn, maken Den Haag veiliger.
En worden problemen voorkomen…
Voorkomen is beter dan genezen. Misdaden moeten bestraft worden. Sneller ingrijpen wanneer het fout dreigt te gaan, levert de maatschappij een financiële besparing op en voorkomt ellende. Dit kan door het buurtgevoel te versterken en hiermee de sociale cohesie en controle te bevorderen. Ook hier speelt de wijkagent, die zijn mensen kent, een belangrijke rol. Initiatieven vanuit de wijk om de buurt veiliger te maken en het gevoel van saamhorigheid te versterken, verdienen steun. Daarnaast moet er begeleiding zijn voor mensen die in de problemen dreigen te komen, bijvoorbeeld door schulden, een verslaving of spijbelen, of die beginnend crimineel gedrag vertonen. Op langere termijn is het voor iedereen beter om deze mensen op het rechte pad te houden.
Daarom stelt de SP het volgende voor:
- Het college zet zich in om meer politie beschikbaar te krijgen in de wijken.
- Elke aangifte hoort serieus in behandeling te worden genomen. De 24-uurs toegankelijkheid van wijkbureaus moet gegarandeerd zijn.
- In het het veiligheidsbeleid van de gemeente wordt prioriteit gegeven aan de bestrijding van geweld achter de voordeur, waaronder ouderenmishandeling, huwelijksdwang, eer-gerelateerd geweld, huiselijk geweld en kindermishandeling.
- Er wordt prioriteit gegeven aan de bestraffing van geweld tegen handhavers en hulpverleners.
- Beveiligingscamera’s zijn een middel en geen doel. Ze worden alleen opgehangen in combinatie met andere maatregelen, dus een goed horecabeleid, betere controle en handhaving in overleg met de omwonenden.
- Via het meldpunt overlast kunnen mensen anoniem melden dat buren zich niet aan de afvalregels houden. Aan de hand van deze melding gaat de gemeente controleren en eventueel bekeuren.
- Mensenhandel, bijvoorbeeld in massagesalons, wordt intensiever bestreden.
- Net zoals de inwoners van Den Haag dienen ook ondernemers de openbare ruimte schoon te houden. Daarom wordt niet getolereerd dat winkels en horeca na sluitingstijd afval en ander materiaal achterlaten op de stoep.
- Vragen om extra verlichting in buurten worden serieus behandeld.
- Klachten over de groepsdruk in sommige gemeenschappen worden serieus genomen en individuen worden geholpen om de groepsdruk te weerstaan.
- Op scholen, in buurthuizen en bij de inburgering wordt voorlichting gegeven over de democratie en de Nederlandse wetten en regels.
- Den Haag krijgt kleine scholen waarin de sociale controle goed is, zodat kinderen en ouders snel worden aangesproken op vervelend gedrag.
- Buurt- en wijkinitiatieven om de buurten veiliger te maken, zoals nachtpreventie door bewoners of ‘ken je buren’-acties van bewoners, worden ondersteund.
- Kinderen onder de 12 jaar die na 22.00 uur nog zonder begeleiding van een volwassene op straat lopen, worden door de politie thuisgebracht. Hun ouders worden aangesproken en eventueel beboet.
- De aanrijtijden van politie, brandweer en ambulance moeten binnen de vastgestelde wettelijke norm zijn.
- De toegankelijkheid van de straten voor de hulpverleners moet gegarandeerd zijn. Dubbel geparkeerde auto’s worden weggesleept.
- Malafide ondernemers worden aangepakt door middel van de Wet Bibob.
- Draaideurcriminelen worden hard aangepakt. Een klein percentage van de criminelen zorgt namelijk voor het merendeel van de overlast.
- Mensen die zich misdragen op een manier die strafrechtelijk moeilijk is aan te pakken (intimideren, schelden, spugen, herrie maken, treiteren), krijgen een ASO-bevel. Bij herhaald wangedrag kan dan een zwaardere straf worden opgelegd dan doorgaans voor die ene overtreding staat.