h

Gemeente en gemeenteraad faalt bij aanbesteding thuiszorg

21 september 2012

Gemeente en gemeenteraad faalt bij aanbesteding thuiszorg

Met het opnieuw aanbesteden van de thuiszorg in Den Haag tegen een te laag uurtarief slaat zowel de gemeente als de gemeenteraad de verkeerde weg in. Door de aangenomen zorgwetten van voormalig SP-fractievoorzitter Agnes Kant is het niet meer verplicht voor gemeenten om de thuiszorg aan te besteden. Toch heeft de gemeenteraad in meerderheid gekozen voor aanbesteden tegen een te laag uurtarief. SP-raadslid Bart van Kent “Van het aanbesteden van thuiszorg wordt niemand beter. Mensen die thuiszorg nodig hebben vrezen hun vaste thuiszorgmedewerker te verliezen. Medewerkers uit de thuiszorg vrezen het verlies van hun baan en daarnaast nog eens daling van het inkomen. Daarom moeten we af van het verouderde idee van marktwerking en overstappen naar kleinschalige buurtzorg. Dit kost minder geld aan bureaucratie en levert betere zorg op.”

Tijdens de raadsvergadering van donderdag 20 september werd gesproken over het opnieuw aanbesteden van de thuiszorg in Den Haag. Zowel CDA-wethouder Karsten Klein als de coalitiepartij PvdA en oppositie partij GroenLinks hadden mooie woorden over de kwaliteit van de thuiszorg in Den Haag. Helaas bleef het bij woorden en kwam het niet tot daden. Zo daalt het salaris voor duizenden thuiszorgmedewerkers bij de nieuwe aanbesteding tot gemiddeld 9,02 euro bruto per uur. “Den Haag gaat straks medewerkers in de thuiszorg uitbetalen voor het salaris van een schoonmaker. Slecht voor mensen die in de thuiszorg werken, slecht voor de mensen in Den Haag die thuiszorg nodig hebben en slecht voor de kwaliteit van de zorg in Den Haag. Nog teveel mensen vergeten dat thuiszorg een belangrijke zorgfunctie heeft en meer is dan alleen hulp in het huishouden.” aldus Van Kent.

Tijdens de raadsvergadering werd nog een voorstel gedaan door de PvdA om 25% van de thuiszorgmedewerkers iets meer te laten verdienen. De SP heeft dit voorstel niet gesteund. “Deze 25% gaat iets meer verdienen, alleen gaat dit ten koste van de verzorgende waarop nu gekort gaat worden. Daar schieten we niets mee op. Daarnaast blijft 75% te weinig verdienen en dit is nog steeds een te groot aantal. Daarom konden we deze schaamlap van de PvdA om te verhullen dat ze de zorg in Den Haag willen afbreken niet steunen” aldus Van Kent.

Een eerlijk salaris voor een eervol beroep

U bent hier