h

Zorgen over Polenhotel worden werkelijkheid

14 maart 2013

Zorgen over Polenhotel worden werkelijkheid

De zorgen die de SP eerder uitte over de bouw van een zogenaamd 'Polenhotel' aan de Jaap Edenweg in Den Haag blijken werkelijkheid te worden. De partij stelde eerder verschillende vragen over bijvoorbeeld lichtinval, ventilatie en de omvang van de kamers in dit nog te bouwen gebouw voor Poolse arbeiders. Inmiddels is bekend geworden dat de bouw stil ligt, omdat het beoogde bouwwerk niet aan de regels zou voldoen. SP-fractievoorzitter Ingrid Gyömörei: "We hebben heel veel vragen gesteld over dit onderwerp en gewaarschuwd voor de gevolgen. PvdA-wethouder Norder heeft hier niet naar geluisterd en z'n ondoordachte plan doorgezet. Nu blijkt dat de bouw al lange tijd stil ligt en het nog maar de vraag is of het gebouw er überhaupt ooit gaat komen. Wel heeft de gemeente al ruim tweeënhalve ton aan voorbereidingskosten gemaakt. Een domme zet van het stadsbestuur en wederom een voorbeeld van belastinggeld over de balk smijten!"

Inmiddels heeft de SP opheldering gevraagd over de kwestie. Zo wil de partij weten waarom het zo lang geduurd heeft, voordat men erachter kwam dat het bouwplan van het gebouw niet aan de eisen voldoet. Ook wil de SP dat de voorbereidingskosten van 250.000 euro verhaald worden op de opdrachtgever, uitzendbureau Jobcenter, wanneer de bouw niet doorgaat. Het uitzendbureau heeft namelijk al laten weten de bouw te heroverwegen, omdat er nu minder kamers gerealiseerd kunnen worden. Eerder ging het bedrijf er nog vanuit twee werknemers per 8,5 vierkante meter te kunnen huisvesten. Nu dit niet lukt, zou het 'Polenhotel' niet meer rendabel genoeg zijn. "Eerder hadden we al onze twijfels over het feit dat hier de werkgever, behalve voor werk, ook verantwoordelijk is voor de woonruimte. Het blijkt dat men ook nog eens winst wilde maken op de huisvesting van de eigen werknemers. We vragen ons af of de gemeente Den Haag wel met dit soort ondernemers zaken moet doen. Het op elkaar proppen van 360 mensen in 12 barakken vinden wij onmenselijk" aldus Gyömörei.

Op eerdere vragen van de SP in januari 2012 gaf wethouder Norder aan dit plan voldoende en zorgvuldig getoetst te hebben. Nu blijkt dat dit niet zo is, wil de partij dat deze kwestie tot op de bodem wordt uitgezocht.

De schriftelijke vragen
Vergunning voor Jaap Edenweg onrechtmatig verleend

U bent hier