h

Klusproject Acaciastraat wordt duur betaald

13 juli 2015

Klusproject Acaciastraat wordt duur betaald

Foto: SP

Vorig jaar werd bekend dat het gebouw van wijkvereniging De Kruin aan de Acaciastraat moet wijken voor een klusproject. Wat hierop volgde was een slepend conflict, dat allerlei onvoorziene kosten met zich meebracht. “De gevolgen van deze ondoordachte beslissing worden steeds duidelijker. Daarom vinden wij het hoog tijd dat het college de balans opmaakt van dit controversiële project”, stelt SP raadslid Aisha Akhiat. 

Al veertig jaar is De Kruin gevestigd aan de Acaciastraat. Nadat bekend werd dat het gebouw van de wijkvereniging waarschijnlijk moet worden gesloopt, voerde de SP meerdere malen actie voor een geschikte alternatieve locatie in de Bomenbuurt. Uiteindelijk moest het stadsbestuur een zogenaamd ‘mediationtraject’ in gang zetten om tot een oplossing te komen voor De Kruin.

De nieuwe locatie die vervolgens uit de bus kwam was het gebouw van Wijkberaad De Hyacint aan de Anemoonstraat - een locatie die nota bene niet eens in de Bomenbuurt ligt. Omdat dit gebouw onvoldoende ruimte biedt voor De Kruin, moet de gemeente bijna vier ton bijleggen voor de uitbreiding van het pand aan de Anemoonstraat. Ook geeft de gemeente bijna drie ton uit om De Kruin te laten wennen aan haar nieuwe, hogere huurtarief.

Akhiat: “Hiermee komen we dus op een bedrag van bijna 700.000 euro. En dan zijn nog niet eens de kosten van het mediationtraject en de voorbereiding van het klusproject meegerekend. De SP vraagt zich daarom steeds meer af of het woningbouwproject aan de Acaciastraat ons überhaupt nog een cent gaat opleveren.”

De SP heeft het college inmiddels gevraagd om een volledig kostenplaatje. Hierin moet wat de SP betreft ook de ledenontwikkeling van De Kruin worden meegenomen. “Wij horen geluiden dat een aanzienlijk deel van de leden helemaal niet staat te springen om naar de nieuwe locatie te gaan. Met name voor oudere leden zou het nieuwe gebouw te ver weg liggen. Wat voor gevolgen heeft dit voor de financiële positie van De Kruin?”, vraagt Akhiat zich af. “Wij zouden het bovendien doodzonde vinden als een ondoordachte beslissing van het stadsbestuur het gevolg heeft dat een actieve wijkvereniging langzaam leegloopt.”

 

 

U bent hier