h

SP verbaasd over afgeblazen onderzoek corporaties

21 januari 2016

SP verbaasd over afgeblazen onderzoek corporaties

Tot grote verbazing van de SP dreigt het met veel bombarie aangekondigde onderzoek naar de financiële positie van corporaties Vestia en Haag Wonen niet door te gaan. Doel van dit onderzoek was om te controleren of deze corporaties niet meer betaalbare woningen kunnen bouwen dan zij de komende jaren van plan zijn. “Het is ronduit bizar dat de gemeenteraad nu in de Telegraaf moet lezen dat het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) al geruime tijd weigert de opdracht van wethouder Wijsmuller uit te voeren”, stelt gemeenteraadslid Aisha Akhiat. De SP eist via schriftelijke vragen openheid van zaken van het college.

De aankondiging van het onderzoek in september 2015 ging gepaard met de bekendmaking van de teleurstellende prestatieafspraken die het college met de corporaties had gesloten. Naast het Westlandse Arcade en studentenhuisvester DUWO bleek alleen Staedion van plan te zijn om betaalbaar te bouwen in Den Haag. “Het initiatief van wethouder Wijsmuller om Vestia en Haag Wonen financieel door te laten lichten wekte de indruk dat ook het college meer van deze twee corporaties had verwacht”, aldus Akhiat.

Nu blijkt dat de beoogde uitvoerder van het onderzoek, het WSW, het niet als haar taak ziet om ‘scheidsrechter’ te spelen tegenover de corporaties. Nog opmerkelijker is dat deze informatie volgens de Telegraaf al sinds december 2015 bekend zou zijn bij het college. Akhiat: “Dat de sociale woningbouw in onze stad op haar gat ligt houdt de politiek al geruime tijd bezig. Volkomen onbegrijpelijk dus dat de wethouder deze informatie achterhoudt.” 

De SP wil dat het college binnen twee weken een brief naar de raad stuurt over de toedracht van het conflict met het WSW en het contact van wethouder Wijsmuller met het ministerie van Binnenlandse Zaken hierover. Ook wil Akhiat graag weten welke middelen wethouder Wijsmuller nog meer gaat inzetten om ervoor te zorgen dat Vestia en Haag Wonen hun maximale verantwoordelijkheid nemen wanneer blijkt dat het onderzoek definitief van de baan is.

 

U bent hier