h

Strijdbare actiebijeenkomst Stuwstraat en Trekweg

29 augustus 2018

Strijdbare actiebijeenkomst Stuwstraat en Trekweg

Foto: SP Den Haag

Samen met wijkbewoonster Kim Anasagasti organiseerde de Haagse SP op 28 augustus een actiebijeenkomst voor bewoners van de Stuwstraat en Trekweg (Molenwijk). Zoals ook is gebleken uit het buurtonderzoek dat de Haagse SP deze zomer uitvoerde, zijn de bewoners het achterstallig onderhoud van woningcorporatie Vestia meer dan zat. Het merendeel van de aanwezigen gaf aan last te hebben van schimmel, lekkages en ongedierte. Ook bleken de bewoners erg strijdbaar, en werden er plannen gemaakt voor een vervolgactie.

De bewonersbijeenkomst vond plaats in het Wijkcentrum Cromvlietplein. Na een korte presentatie van de resultaten van het SP buurtonderzoek kregen de bewoners uitgebreid de kans om hun ervaringen te delen. Veel misstanden die door hen werden aangehaald waren ronduit schrijnend. Zo kropen bij een huurder de naaktslakken uit het plafond, en was bij een andere bewoner bedrading kapot geknaagd door muizen. Ook gaven meerdere bewoners aan dat zij, maar ook hun kinderen, gezondheidsklachten hadden ontwikkeld vanwege schimmelproblemen. Daar komt nog bij dat verschillende bewoners flinke kosten hebben gemaakt om hun woning enigszins leefbaar te houden, terwijl dit natuurlijk de verantwoordelijkheid is van Vestia.  

Ook over de afhandeling van klachten door Vestia heerste veel ontevredenheid. Zo komt het geregeld voor dat huurders na het melden van een probleem niets meer terug horen, of dat Vestia hooguit het probleem komt bekijken. Ook over de manier waarop Bouwmeester, de vaste aannemer van Vestia - vaak pas na een lange periode van klagen - reparaties en verbouwingen verricht waren veel aanwezigen niet te spreken.

Ter afsluiting van de avond werd het plan gemaakt om een nieuwe bewonersbijeenkomst te organiseren, waarvoor ook Vestia zal worden uitgenodigd. De bewoners hopen dan eindelijk te horen wat Vestia gaat doen aan de ongezonde en onveilige situaties die volop voorkomen aan de Stuwstraat en Trekweg. De SP vindt dat iedereen het recht heeft om gezond te wonen, en blijft de bewoners steunen in hun acties.

Foto: SP Den Haag

Kim Anasagasti (bewoonster Trekweg) en Lesley Arp (SP) laten schimmel op een plaat zien die slechts enkele dagen in een woning aan de Stuwstraat heeft gehangen.

Lees ook:

Zie ook:

U bent hier