h

Debatavond thuiszorg succes

18 april 2008

Debatavond thuiszorg succes

Op woensdag 16 april leidde SP-Kamerlid Agnes Kant het debat tussen de zeventig aanwezige thuiszorgwerkers, -cliënten en -directieleden in vrijetijdscentrum Parkoers. De Haagse SP organiseerde deze avond om de problemen die in de thuiszorg zijn ontstaan in beeld te krijgen en naar oplossingen te zoeken. Over één ding waren alle aanwezigen het deze avond eens: de marktwerking in de zorg moet afgeschaft worden!

SP-Kamerlid Agnes Kant (rechts) analyseert de problemen in de zorg
SP-Kamerlid Agnes Kant (rechts) analyseert de problemen in de zorg

De avond werd ingeleid door Agnes Kant. Zij legde de vinger direct op de zere plek: “Door de verplichte concurrentie tussen zorgaanbieders worden werknemers gekort op hun - toch al karige- loon en loopt de kwaliteit van de zorg hollend achteruit. Dit is beschamend naar de werkers in de zorg en zeker ook naar hun cliënten.”

Velen willen hun mening geven deze avondVelen willen hun mening geven deze avond

De leden van het ‘specialisten’panel stelden zich voor en reageerden kort op Kants inleiding. Daarna was het de beurt aan de massaal aanwezige thuiszorgers en –cliënten om hun verhaal te vertellen. De reacties uit de zaal kwamen recht uit het hart. Zorgers die machteloos moeten toezien hoe zij niet genoeg (kwalitatieve) hulp kunnen bieden. Ze krijgen te weinig tijd om hun werk goed te doen, laat staan een o zo gewaardeerd praatje maken. En dan moeten ze ook nog talloze formulieren invullen over wat ze precies gedaan hebben. Zo meet je geen kwaliteit maar organiseer je wantrouwen ten opzichte van deskundige zorgverleners.

Daarbovenop voelden veel aanwezige zorgers zich door hun directies behandeld als oud vuil. Eén vrouw liet de zaal geëmotioneerd weten dat ze na 16 jaar keihard werken in de thuiszorg nu – met pijn in haar hart- zelf maar ontslag had genomen. “Ik ga nog liever bij de Albert Heijn werken dan voor de directie van Meavita. Zij zien in mij nog minder dan een poetsdoek!”

De directeuren en andere specialisten van het panel legden vooral de schuld bij anderen. “De overheid heeft - door marktwerking in te voeren - ons gedwongen om te goedkoop werk aan te bieden” zeiden de directeuren. “De zorgaanbieders hebben beloofd voor een lage prijs het werk wél aan te kunnen” aldus de gemeente. Agnes Kant vroeg waarom de zorgaanbieders niet gezamenlijk zeggen: “Zo kunnen we geen goede zorg leveren. Dit pikken wij dus niet!” De directies reageerden lauwwarm op dit voorstel maar de zaal schaarde zich er helemaal achter. Het is nu alleen nog zaak om het Haagse gemeentebestuur en vooral ons kabinet ervan te overtuigen dat de zorg geen markt is.


De bereidheid om hiervoor actie te voeren was bijzonder groot. “Op naar het Plein” klonk meermalen uit de zaal. De SP zal met de strijdbare zorgers en cliënten een steeds duidelijker actie gaan voeren om hun noodkreet ook in de rest van de politiek door te laten dringen: ‘Stop de uitverkoop van de Thuiszorg!’

Van links naar rechts: Jan Sax v/d/ Weijden, Hans de Groot (beiden van de vakbond Unie Zorg en Welzijn), Albert van Winden (directeur Meavita), Agnes Kant (SP), Erik Visser (Zorgbelang), Johan Groen (regio directeur Florence), Frans Breusers (projectleider WMO gemeente Den Haag) en Ron van Lieshout (voorzitter OR Florence).

Thuiszorgwerkers Meavita in actie tegen snertbeleid
Solidair met thuiszorgwerkers
Website Zorg Geen Markt
Zorg geen markt: horen, zien maar niet meer zwijgen

U bent hier