h

‘Bouw echte woningen, geen tijdelijke units’

6 januari 2016

‘Bouw echte woningen, geen tijdelijke units’

Als het aan de SP ligt moet het college als de wiedeweerga aan de slag met de bouw van sociale woningen, vooral nu de komst van ruim 1000 vluchtelingen extra druk zet op de woningvoorraad. “Doordat er de afgelopen jaren nauwelijks is gebouwd is er al sprake een nijpend tekort aan betaalbare woningen”, stelt SP gemeenteraadslid Aisha Akhiat. “De komst van vluchtelingen naar onze stad maakt het des te belangrijker dat we de voorraad sociale huurwoningen aanvullen en niet de oplossing zien in grootschalige tijdelijke units. Want ook de Haagse bevolking heeft uiteindelijk profijt van meer betaalbare woningen.”

Vorig jaar werden er in Den Haag slechts 34 sociale woningen in aanbouw genomen. Mede door de landelijke taakstelling die Den Haag heeft om vluchtelingen met een verblijfsstatus op te vangen zijn er momenteel 1100 extra woningen nodig. Op woensdag 6 januari debatteerde de gemeenteraad over deze grote opgave.

Wat de SP betreft is de huisvesting van vluchtelingen in grote tijdelijke units niet de oplossing voor dit probleem. “Uiteindelijk zijn samen wonen, samen leren en samen werken de sleutel tot integratie. Gespreide huisvesting is dan ook beter voor de vluchtelingen en voor de Haagse bevolking”, stelt Akhiat. 

Wel moet er wat de SP betreft goed worden gekeken naar welke wijken het meest geschikt zijn voor de huisvesting van zogenaamde statushouders. Akhiat: “Kijk dus eerst naar wijken met een kleine sociale woningvoorraad en ontzie buurten die het al moeilijk hebben.” 

Lees ook: 

Zie ook:

U bent hier