h

De bieb dicht? Ik dacht het niet!

30 juni 2011

De bieb dicht? Ik dacht het niet!

In de ochtend van 30 juni heeft de Haagse SP alle bibliotheken die het stadsbestuur wil sluiten dichtgeplakt met oude kranten. Zo wordt in de wijken goed zichtbaar hoe de bibliotheken er uit zien als de plannen van D66-Wethouder Ingrid van Engelshoven doorgaan. De afgelopen maanden heeft de SP zich verzet tegen het plan van deze wethouder om de kenniseconomie de nek om te draaien. SP-raadslid Bart van Kent: “Hier wordt de kenniseconomie opgebouwd, hier worden taalachterstanden weggewerkt en hier wordt cultuur overgedragen. Dagelijks bezoeken duizenden scholieren en wijkbewoners de bibliotheek, hert is kortzichtig en dom om deze bibliotheken te sluiten.”
Bibliotheek Den Haag
De bibliotheek in Moerwijk wordt 'dicht' geplakt

Bibliotheek Den Haag
Bibliotheek in Benoordenhout

Volgens wethouder Van Engelshoven is de sluiting van de bibliotheken het gevolg van noodzakelijke bezuinigingen. Volgens Van Kent kan er ook anders bezuinigd worden: “Ik begrijp dat de wethouder moet bezuinigen. Dit kan prima op het nog te bouwen cultuurforum op het Spuiplein in Den Haag. Dit forum kost 200 miljoen en is ongewenst en onnodig. Met 10 miljoen hiervan kunnen de 6 bibliotheken nog jaren opgehouden worden.”

De bieb moet blijven

In mei van dit jaar heeft de SP nog ruim 2600 handtekeningen van boze bibliotheek bezoekers aangeboden aan de wethouder. Wijkbewoners, scholen en bezoekers tekende massaal voor het open houden van de 6 bibliotheken. De SP hoopt dat de wethouder naar haar inwoners luistert en de bibliotheken open houdt. Ook hoopt de SP dat D66 haar verkiezingsbelofte nakomt. Van Kent: “Nota bene D66 die tijdens de campagne aandacht vroeg voor bibliotheken en kenniseconomie, sluit nu bibliotheken. Onbegrijpelijk dat een partij die verkondigt een onderwijspartij te zijn dit voorstel kan steunen.”

Bibliotheek Den Haag
Bibliotheek in Benoordenhout

SP plakt ramen Haagse bibliotheken dicht Westonline - 30-06-2011
SP plakt bibliotheken dicht Den Haag FM - 30-06-2011
SP hekelt bezuinigingen op de kenniseconomie
SP en Groenlinks slaan handen ineen tegen sluiting bibliotheken
Geslaagde aftrap "de bieb moet blijven"

U bent hier