h

College kiest voor culturele kaalslag

4 november 2012

College kiest voor culturele kaalslag

De cultuurbezuinigingen voorgesteld door wethouder De Jong (D66) gaan definitief door. De voornemens van het collegebestuur om maarliefst 12 miljoen weg te snijden stuitte bij de raadsvergadering op veel kritiek. Artiesten lieten muziek horen. Veel mensen maakten gebruik van het recht op inspraak en maakten gehakt van de plannen. Kees Versseput droeg namens ROOD een brief aan de Haagse cultuur voor en SP-raadslid Bart van Kent overhandigde in naam van ROOD en het kunstencentrum Koorenhuis ruim 8.000 handtekeningen aan het college. Het mocht niet baten, want de meerderheid van de raad gaf aan om aanstaande donderdag voor de afbraakplannen te stemmen.


ROOD-woordvoerder Kees Versseput spreekt de Haagse gemeenteraad toe

ROOD-woordvoerder Kees Versseput vindt het onbegrijpelijk: “dit leidt culturele kaalslag, met name het populaire Koorenhuis zal mogelijk haar deuren moeten sluiten. Doodzonde en hypocriet.” In hetzelfde debat werden de plannen voor het 180 miljoen euro kostende prestigeproject Spuiforum voorgesteld. “Populaire cultuur voor tienduizenden Haagse jongeren wordt de nek om gedraaid, terwijl er bakken geld gestort wordt in een risicovol, elitair prestigeproject. Dit zijn geen bezuinigingen omdat het moet, dit zijn politieke keuzes. Erg foute keuzes,” aldus Versseput.

Volgens de SP-jongerenorganisatie hebben met name de PvdA en D66 wat uit te leggen. De partijen liepen kortgeleden nog mee in de protesten tegen de cultuurbezuinigingen van Rutte 1. Versseput: “nu zijn ze medeplichtig aan culturele kaalslag in Den Haag. Ze gedragen zich als elitaire bestuurders en gooien bakken met geld over de balk. Het duurt nog even, maar goed om alvast te onthouden voor het in het stemhokje voor de gemeenteverkiezingen in 2014.” Extra pijnlijk was de bijdrage van PvdA-raadslid Lobke Zandstra, die de plannen had kunnen stoppen. Ze gaf aan onvoldoende in te kunnen schatten wat de uitwerking van de bezuinigingen zullen zijn. Plannen die ze niet kent stemt ze nooit mee in, aldus Zandstra, maar instemmen deed ze toch aan het eind van de avond.

Muur van Verzet Petitie

Duizenden eisen behoud Koorenhuis
Alarmfase rood voor Koorenhuis
SP-jongeren in actie voor behoud Koorenhuis
Red het Koorenhuisfestival groot succes

U bent hier