h

Noodzaak schrappen Spuiforum steeds groter

31 januari 2013

Noodzaak schrappen Spuiforum steeds groter

De SP stelt dat de noodzaak van het schrappen van een nieuw Spuiforum steeds groter wordt. Zo werd onlangs bekend dat de eigenaar van World Forum failliet is en de gemeente dit congresgebouw wil overnemen, ook de eigenaar van de Pier is failliet en het lijkt erop dat de gemeente voor de kosten mag opdraaien. De bouw van het Spuiforum voor minimaal 180 miljoen en een gat in de exploitatie van tonnen per jaar hangt daarom als een extra financiële molensteen om de nek van de gemeente. "Het is zeer onverstandig om nu het Spuiforum door te zetten. De stad moet al fors bezuinigen en er komen extra bezuinigingen van het kabinet Rutte 2 op ons af. Ook mag de gemeente steeds meer betalen voor falende ondernemers van de Pier en World Forum. Onze inwoners krijgen de rekening gepresenteerd via forse bezuinigingen op de voorzieningen in de stad. Laten we daarom het forum schrappen en de bestaande zalen renoveren, veel goedkoper en duurzamer!" aldus SP-fractievoorzitter Ingrid Gyömörei.

Voor de bouw van het Spuiforum, moeten de bestaande zalen eerst tegen de vlakte. De gemeente betoogt daarom dat de aankoop van het World Forum belangrijk is, zodat de voorstellingen uit de huidige zalen tijdelijk naar deze plek kunnen. De SP vindt dit een raar argument. "De uitbaters van de huidige zalen hebben al aangegeven hier niets voor te voelen, omdat het aantal voorstellingen die per jaar gegeven kunnen worden in het World Forum beperkt zijn. Daarnaast draait de gemeente op voor een miljoenen kostende renovatie van het World Forum, waarna een commerciële organisatie het congrescentrum mag gaan exploiteren. Terwijl de gemeente voor het Spuiforum de exploitatie nog steeds niet rond krijgt. De SP stelt daarom voor een keuze te maken en het Spuiforum niet aan te leggen." aldus Gyömörei.

Eerder dit jaar werd een prima plan gepresenteerd om de bestaande gebouwen van bijvoorbeeld het Lucent Danstheater te renoveren. Dit zou en goedkoper zijn dan de bouw van een heel nieuw Spuiforum en ook nog eens veel duurzamer. De initiatiefnemers zijn nog steeds actief een hebben inmiddels de site 'Spuiforum? Krankjorum!' geopend. De SP steunt dit alternatieve plan nog steeds en hoopt in augustus, wanneer de gemeenteraad een definitief besluit neemt over het forum, dat dit plan de voorkeur krijgt.

Spuiforum? Krankjorum!
Gemeente en inwoners grote verliezer met bouw Spuiforum
Grote meerderheid Haagse inwoners ziet niets in Spuiforum
Steun voor hergebruik Dr. Anton Philipszaal en Lucent Danstheater
Bouw cultuurforum onverantwoord

U bent hier